Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saabaffär närmare godkännande i Kina

Lokala myndigheter i Kina har gett Youngman och Pang Da klartecken att gå in som delägare i Saab. ”Förra veckan fick vi godkännande av den lokala grenen av NDRC i staden Hangzhou”, säger Youngmans vd Rachel Pang till Svenska Dagbladet.

På onsdag räknar hon att få godkänt för affären på provinsnivå.

Därefter återstår bara godkännande från Nationella utvecklings- och reformkommissionen (NDRC) i Peking.

– Vi får positiva signaler därifrån, säger Rachel Pang.

Om NDRC i Peking godkänner affären, skulle det för Saab innebära ett extremt välbehövligt tillskott på 2,2 miljarder kronor från de båda kinesiska bolagen.

Samtidigt påbörjas nu en kamp mot klockan. Normalt sett brukar ett godkännande från den centrala avdelningen av NDRC i Peking ta en månad.

I Trollhättan hänger konkurshotet som ett svart moln över Saab, eftersom de anställda redan på måndag kan begära företaget i konkurs.

– Vi kommer att stötta Saab för att komma ur den här situationen, säger Rachel Pang till SvD.

Hon hoppas nu kunna få igenom ett godkännande snabbare.

– Eftersom det är så bråttom kommer rapporten att skickas direkt från provinsnivå till Peking. Vi ska göra allt för att skynda på processen.

I går förklarade Victor Muller upprepade gånger att Saab har pengar till de anställdas löner, men att de inte kan betalas ut på grund av leverantörsskulderna. Till TT sade Muller att de fanns på ett bankkonto, men han ville inte berätta var.

– Det beror på var de är. Det tänker jag inte berätta. Det är inte viktigt. Vi kunde ha betalat lönerna och vi kan göra det, sade Muller.

Men i ett inlägg på Saabs internsajt, postat i går kväll, "förtydligar" han uttalandet:

"Dessa uttalanden har tyvärr tolkats som att pengarna skulle finnas tillgängliga i Saab Automobile AB. Men Victor Muller upprepar att pengarna han refererade till inte finns och aldrig har funnits inom Saab Automobile."

Han försäkrar att Saab "i alla avseenden" följer svensk lag och att bolaget kommer att samarbeta fullt ut med Kronofogdemyndigheten, skriver tidningen TTELA.

"Victor Muller beklagar att hans uttalande har misstolkats", avslutas meddelandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.