Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saabbolag begärt i konkurs

En underleverantör har begärt Saabs dotterbolag Saab Automobile Tools i konkurs, uppger Reuters.

Konkursansökan inlämnades hos tingsrätten i Vänersborg på fredagen, skriver Reuters. Underleverantören är Swepart Verktyg AB.

Det är den första konkursansökan mot ett bolag i Saabfamiljen.

–Det finns en fordran som inte är reglerad, säger Lars Thunberg, som äger Swepart Verktyg och är ordförande i bolagets styrelse, om åtgärden att begära Saab Automobiles dotterbolag i konkurs.

– Vi är många som sitter i samma båt. Och vad ska man göra när motparten inte återkommer?

Enligt Thunberg är fordran på i storleksordningen fem miljoner kronor. Han uppger att Saab flera gånger sagt att skulden ska regleras. Det senaste beskedet var, enligt Thunberg, att detta skulle ske den 2 juni. Men den 8 juni var pengarna fortfarande inte inbetalda.

– Där brast mitt förtroende, säger Thunberg och fortsätter:

– Sedan önskar jag inte dem i konkurs, det hoppas jag du förstår, för det vore förfärligt. Men för oss, som är ett litet företag, är det här mycket pengar.

Tingrätten bekräftar för TT att konkursansökan mot Saab Automobile Tools kommit in. Swepart Verktyg i Tyringe anför i konkursansökan att Saab Automobile Tools är på obestånd.

Uppgifterna går isär i frågan om huruvida EIB har tagit beslut om att inte godkänna Vladimir Antonov som delägare i Saab.

EIB vill inte kommentera någonting vad gäller frågan och på regeringens bord finns ännu inget besked.

– Vi kan inte som vanligt inte kommentera ärendet, säger Pär Isaksson som är presstalesman för EIB.

– Jag känner inte till att vi fått något besked i frågan. Vi avvaktar beslut i den prövning som EIB gör, säger näringsdepartementets presstalesman Johanna Martin till P 4 Väst.

– Det är beklagligt naturligtvis, men vi jobbar med att lösa detta så snabbt det bara går, säger Eric Geers, informationschef vid Saab Automobile, till TT.

Alltså genom att betala den skuld ni har till Swepart Verktyg i Tyringe?

– Det är självklart att vi jobbar med att hitta en lösning. Jag kan inte gå in på detaljer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.