Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saabmuseet räddat

Saabmuseet är räddat. Trollhättans kommun, Saab AB och Wallenbergstiftelsen satsar 28 miljoner kronor på att ta över verksamheten. Det övertygade konkursförvaltarna som gav klartecken på tisdagen.

Förvaltarna hade lagt ut museets bilar – några av dem oersättliga, andra ”bara” unika – för allmän budgivning. Risken var stor att samlingen skulle skingras över världen.

I Trollhättan, Saabs hemstad, skulle inget bli kvar.

Så illa blir det nu inte.

– Museet stannar där det är, säger Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, före detta fackordförande på Saab och 1978 nyanställd bilbyggare som skruvade ihop den då nyintroducerade 900-serien.

– Vi hade lite bryderier när vi började prata om att ta över museet för vi visste att det skulle kosta en del. Men så kom det andra parter som också var intresserade och då gick det lättare.

Saab AB är bolaget som Saab Automobile växte fram ur, Wallenbergfamiljen var länge storägare. Nu är de och kommunen räddande änglar.

– Det har engagerat Trollhätteborna mycket, säger Åkerlund om museets framtid. Det är del av själen, del av industriarv. Dessutom drar det besökare till Trollhättan.

Driften ska delas mellan kommunen och Västra Götalandsregionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.