Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Saabs fastighetsaffär i farozonen

Kraven som Europeiska investeringsbanken ställt på Saab är så hårda att de kan tvinga biltillverkaren i konkurs. Fastighetsaffären som syftar till att få fram snabba pengar kan gå i stöpet.

Den bedömningen gör Lars Carlström, talesman för den ryske finansmannen Vladimir Antonov, som är tänkt köpare till fastigheterna för 270 miljoner kronor. Antonov aspirerar också på att senare bli delägare i Saab.

Enligt Carlström ställer Europeiska investeringsbanken (EIB) så hårda villkor på Saab att bolaget får svårt att klara dem. Det gäller bland annat att avtalet för EIB-lånet sägs upp och skulden ska betalas inom 90 dagar.

Hans dom över EIB är hård.

– Jag kan inte se annat än att man egentligen vill sänka Saab, att Saab ska gå i konkurs. Kravlistan på Saab är så pass komplicerad att Saab inte kan fortsätta att ha ett EIB-lån.

Blir det inga förändringar från EIB:s sida ser Carlström små möjligheter att genomföra den fastighetsaffär som skulle frigöra 270 miljoner kronor. Pengar som Saab måsta ha snabbt för att kunna betala leverantörsfordringar.

Carlström tolkar in prestige i EIB:s beslut och menar att grunden för detta är avoghet mot Vladimir Antonovs person. Den ryske finansmannen har ju anklagats för skumraskaffärer och penningtvätt, men har enligt Carlström helt rentvåtts.

Är det Antonovs person som spökar?

– Ja, absolut, det finns ingen annan anledning.

Går Saab i konkurs försvinner inte bara jobben för 3.800 Saab-anställda, utan även tusentals jobb hos underleverantörer, menar Carlström.

Beslutet från EIB gäller fastighetsaffären, det första steget för att lösa Saabs finansieringskris. Ett andra mer långsiktigt steg är att Antonov går in som delägare.

EIB:s beslut och kravlista till Saab får inga återverkningar på Riksgäldens beslut i frågan om Saabs fastighetsaffär.

– Vi kan i dagsläget inte se att det påverkar oss. Det är ju krav som är ställda på Saab. Vi har gjort vårt jobb, säger kommunikationschef Unni Jerndal.

Antonovs ansökan om att bli delägare i Saab utreds fortfarande av Riksgälden. EIB avböjde på påskdagen att kommentera Carlströms uppgifter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.