Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sabo: Regeringens byggambition är för låg

Regeringens ambition att bygga 250 000 nya bostäder räcker inte på långa vägar, anser Sabo, Sveriges allmännyttiga bostäder. Det krävs 436 000 bostäder för att få bort bristen. I en särskild satsning på att få fler hyresrätter föreslår nu regeringen att en stimulans på 3,2 miljarder kronor.

Bostadsbristen är skriande, det finns inte en enda kvadratmeter som är ledig. Det konstaterar Kurt Eliasson, vd för Sveriges allmännyttiga bostäder (Sabo). Han vill nu ha ett samhällskontrakt där staten, byggjättar, bostads- och fastighetsbolag, kommuner och länsstyrelser går samman för att lösa problemet.

– Vi behöver öka takten i nyproduktionen. Den som påstår att det befintliga bostadsbeståndet ska kunna bota bristen lever långt från verkligheten. I det här läget behöver staten gå in med ekonomiska smörjmedel för bostadsbyggande, säger Kurt Eliasson.

Enligt Sabo krävs 436 000 bostäder för att få bort bostadsbristen. De stora byggbolagens intressen går dock på tvärs, de prioriterar bostadsrätter och lönsamhet före volym, säger Sabos vd Kurt Eliasson.

Han pekar ut tre välkända hinder på vägen, bristen på byggklara tomter, segdragna planprocesser och inte minst - de höga byggkostnaderna. Men det finns även ytterligare en faktor, enligt Sabo-chefen.

– De stora byggbolagen som dominerar bostadsbyggandet prioriterar bostadsrätter och lönsamhet före volym, säger han.

Skulle bostadsbristen byggas bort kommer det också att påverka det prisrally på bostäder som varit de senaste åren. Det finns säkert intressen som vill se att prisnivåerna bibehålls fortsätter uppåt, tror Kurt Eliasson.

– I vart fall skulle det bli en sättning på bostadspriserna om byggandet når de nivåer som vi ser krävs, säger han.

För att öka nybyggnationen av hyresrätter föreslår regeringen nu att en stimulans för nybyggnation införs. Förslaget kommer att ingå i budgetpropositionen för 2016 och beräknas uppgå till 3,2 miljarder kronor per år.

Stödet beräknas kunna ges till ungefär 15 000 lägenheter per år. Investeringsstödet är en del av regeringens bostadspaket. Där avsätts ytterligare 3,5 miljarder kronor till stöd till kommunerna för ökat bostadsbyggande och effektiviserad handläggning, energieffektivisering av miljonprogrammet, stadsmiljöavtal samt stöd till byggande av äldrebostäder.

Enligt en granskning gjord av Sabo räcker inte regeringens uppsatta mål om 250 000 nya bostäder fram till år 2020. Det handlar enligt Sabos vd Kurt Eliasson först och främst att bygga bort det bostadsunderskott som uppstod i samband med finanskrisen 2008. Enbart byggunderskottet från krisåren handlar om 126 000 lägenheter.

– För att matcha de kommande sex årens befolkningsökning behöver vi dessutom, förutom de aviserade 250 000 bostäderna, bygga ytterligare 60 000, säger Kurt Eliasson.

Enbart det motsvarar en stad i Trollhättans storlek, konstaterar Sabo.

– Sammantaget ger det ett behov av 436 000 nya bostäder till och med år 2020.

– Till detta kommer även en översyn av dagens skatter som missgynnar hyresrätten och hämmar nyproduktionen, tillägger Kurt Eliasson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.