Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 19:31 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sabuni-synd-att-ikea-frangar-sin-vardegrund/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sabuni: Synd att Ikea frångår sin värdegrund

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) beklagar att Ikea väljer att osynliggöra de saudiska kvinnorna.

Hon anser att företaget därmed bidrar till att konservera deras fruktansvärda situation där kvinnorna, enligt statsrådet, i princip behandlas som en andra klassens medborgare.

– Även den vars idé är att tjäna pengar måste ha principer, och dem måste man hålla på. Och är det något land som behöver ta del av Ikeas värdegrund så är det Saudiarabien. Därför är det synd att det är just där man väljer att frångå en del av sin värdegrund, i det här fallet jämställdhet, säger Sabuni.

Hon konstaterar dock att Ikea är ett privatägt företag "som självklart får fatta sina egna beslut". Regeringen har enligt henne inga planer på att ta upp frågan med företrädare för Ikea.

– Samtidigt beklagar jag att ett företag som inte exporterar bara hyllor utan också en bild av Sverige – köttbullar och jämställdhet och annat – väljer att i det här fallet ta bort en del av det viktiga med Sverigebilden. Ikea lever ju på det goda varumärket Sverige precis som Sverige också tar del av det goda varumärket Ikea.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.