Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sajten som fixar finansiärer

Daniel Daboczy driver crowdfundingsajten Funded by me, här med Cathrine Åsklint. Flippin’ burgers är ett bolag som fick sitt startkapital från dem.
Daniel Daboczy driver crowdfundingsajten Funded by me, här med Cathrine Åsklint. Flippin’ burgers är ett bolag som fick sitt startkapital från dem. Foto: Anna-Lena Wejderman

Entreprenören lyfts fram som en ny svensk hjälte. Det nya investeraravdraget är tänkt att underlätta för sajter som sammanför bolagsidéer och finansiärer.

– Vi ser att många som har lyckats börjar påverka andra med ett slags omvänd jantelag: ”om hon kan så kan jag”, säger Daniel Daboczy, grundare till sajten Funded by me.

Trendbegreppet crowdfunding, som även kallas gräsrotsfinansiering, innebär att projekt får finansiering från många håll, ofta med små bidrag.

Ett typexempel är Jon Widegrens jakt på USA:s bästa hamburgare, som blev till en hajpad hamburgerrestaurang i Stockholm. Widegren fick nej av banker, men av dem som läste om hans projekt på sajten Funded by me fick han de pengar som behövdes för att starta – trots att varje givare bara fick en gratis hamburgare.

Floran av projekt som söker medel är vildvuxen och består just nu av alltifrån artister som vill ha pengar till skivinspelningar till företag som tillverkar urnor för begravningar.

Varje entreprenörsidé granskas och projekten avbryts, till exempel om den som står bakom är oseriös. Sajten startades för tre år sedan och i dag finns bolaget i åtta länder. Daniel Daboczy och Cathrin Åsklint, som var den första anställda i Funded by me, får en snabb och tydlig bild av småföretagande:

– Det skiljer mycket mellan olika länder. I Norge finns en inbyggd lättja på grund av oljepengarna. Svenskar är mer lika finländare och ovanligt hungriga med tanke på hur bra vi har det.

Enligt Cathrin Åsklint har kvinnor lättare att få finansiering med crowdfunding än på traditionella sätt. Totalt har drygt 40 miljoner kronor samlats in. Sajten tar sex procent av det insamlade kapitalet.

Gräsrotsinsatser för att stödja småföretag och deras idéer har fått extra stöd genom investeraravdraget. Det låter privatpersoner dra av upp till 650 000 kronor per år när de köper andelar i företag. Daniel Daboczy anser att det är för lite och jämför med andra europeiska länder där man får dra av upp till 95 procent av investeringen.

– Alla skulle tjäna på det: företagen, människorna och landet.

Funded by me

Grundat: 2011 av Daniel Daboczy och Arno Smit.
Anställda: 18.
Omsättning 2012: 578 000 kronor.
Modell för finansiering: Erbjuder ”reward-based funding”, då givaren får ett exemplar av produkten som finansieringen ska leda till. Just nu växer equity crowdfunding, där bidragen byts mot aktier i bolaget, som en nyemission

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.