Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sakerhetsproblem-med-olycksplan-var-kanda/

Ekonomi

Säkerhetsproblem med olycksplan var kända

Foto: Ted S. Warren/AP

Flygplanstillverkaren Boeing uppger att tekniker hade hittat ett problem på den olycksdrabbade modellen 737 Max 8 redan 2017. Modellen har på kort tid varit inblandad i två dödliga olyckor som kostat totalt 346 människor livet.

Rätta artikel

Enligt Boeing blev problemet känt för ledningen efter att ett plan av typen kraschade i Indonesien i oktober 2018. Men det var först efter en liknande olycka i Etiopien i mars i år som den aktuella modellen började tas ur bruk.

Flygplanstillverkaren trodde att ett centralt varningssystem i cockpit var standard, men i själva verket var det något som köparna var tvungna att beställa extra. Varken Lion Air i Indonesien eller Ethiopian Airlines i Etiopien hade köpt den kompletterande utrustningen och det kan vara en förklaring till olyckorna.

Läs mer: Uppdaterade Boeing-plan provflygs

Faktum är att bara 20 procent av alla flygplansköp har gjorts med detta tilläggssystem. När det blev känt för Boeing 2017 utförde de tester som de, i ett pressmeddelande på söndagen, säger var tillräckligt betryggande att det skulle räcka med att bara vänta på nästa planerade systemuppdatering.

Läs mer: Kraftigt minskad vinst för pressat Boeing