Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sälja på loppis – här är regler att hålla koll på

Foto: Nicklas Thegerström

Avlagda barnkläder, kantareller eller hemvirkade grytlappar. Att sälja på loppis är ett populärt sätt att få in extra pengar. Men det finns en gräns för hur mycket man får sälja utan att betala skatt.

– Huvudprincipen är – tjänar du pengar är det skattepliktigt, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Gränsen är dock ganska väl tilltagen så länge det handlar om privatpersoner som säljer sina egna saker.

– Har man till exempel garderobsrensning och säljer saker man inte vill ha får man göra vinst på upp till 50.000 kronor utan att det är skattepliktigt.

De som däremot köper in saker under vinterhalvåret för att åka runt och sälja på loppis under sommaren får räkna med att betala skatt.

– Gör man det är det en liten näringsverksamhet och då är det skattepliktigt från första kronan. Att det är gamla grejer betyder inte att det är skattefritt.

Om man i stället för gamla grejer säljer nya som man gjort själv gäller andra regler.

– Om man till exempel syr eller stickar saker och säljer räknas det ofta som en hobby. Går man med vinst på sin hobbyverksamhet kan det bli skattepliktigt, men det räknas inte som näringsverksamhet så man behöver inte betala moms, säger Pia Blank Thörnroos, som dock tillägger att det är rätt sällsynt att göra vinst på en hobby.

Något som också ofta säljs på loppmarknad är svamp och bär. För vilda bär och svamp finns en särskild regel som säger att man får sälja för upp till 12.500 skattefritt. Kokar man däremot sylt av bären är det närmast hobbyverksamhet. Och skulle det i stället för vilda bär vara äpplen från den egna tomten är det snarare att jämföra med garderobsrensningen.

Pia Blank Thörnroos medger att det kan vara mycket att hålla reda på.

– Men är man osäker kan man alltid ringa Skatteverket. Där finns alltid någon som kan svara.

Fakta.Loppis och skatteregler

Privatpersoner som säljer sina egna saker får göra en vinst på upp till 50 000 kronor skattefritt.

Personer som säljer saker de tillverkat själv ska skatta på vinsten, men behöver inte betala moms.

Den som köper in saker med syfte att sälja dem vidare bedriver näringsverksamhet och ska betala skatt på vinsten från första kronan.

Den som säljer svamp och vilda bär får sälja för upp till 12.500 kronor skattefritt.

    Källa: Skatteverket (TT)

    Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
    Kommentera artikeln
    I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.