Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Salmonellaskandalen växer i Frankrike – Lactalis återkallar alla mjölkersättningsprodukter

Alla mjölkersättningsprodukter, oavsett produktionsdatum, som lämnat franska mejerijätten Lactalis fabrik i Craon kommer att återkallas. Det meddelade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire på fredagen efter ett möte med Lactalis omvittnat skygge vd Emmanuel Besnier.

Företaget återkallade den 10 december förra året uppemot 7.000 ton förpackningar som producerats i fabriken i staden Craon i nordvästra Frankrike, efter rapporter om att ett tjugotal barn blivit sjuka efter att ha matats med bröstmjölksersättning från Lactalis som innehållit salmonellasmitta. Kort därpå, den 21 december, skärptes återkallandet till att omfatta all bröstmjölksersättning som producerats vid fabriken sedan februari 2017.

Fram till i dag har 35 franska barn blivit sjuka efter att ha matats med Lactalis bröstmjölksersättning, vilket på torsdagen tvingade ut företagets talesperson på banan en andra gång med en ursäkt riktad till föräldrar.

Läs mer: 20-tal barn smittades av salmonella – i mjölkersättning 

Fredagens besked innebär att alla mjölkersättningsprodukter som producerats i Craon – oavsett produktionsdatum – och som alltjämt är i omlopp i fransk livsmedelshandel återkallas. Bruno Le Maire säger att beslutet motiveras av att tidigare återkallanden kan försenas då dessa kräver en urvalsprocess, eftersom ”svårigheterna som följer av att sortera partier ökar risken för fel orsakade av den mänskliga faktorn”, rapporterar franska radiokanalen France Info.

Två varumärken inom bröstmjölksersättning har pekats ut: Picot och Milumel.

Efter det att Le Maire suttit i möte under fredagen med Lactalis vd Emmanuel Besnier, som kallats till Paris av finansministerns kansli, åtog sig företaget att gå ut till allmänheten med en redogörelse för orsakerna till att produkterna kommit att innehålla salmonellasmitta.

Ägarfamiljen Besnier är välkänd för att hålla sig undan allt vad kändisskap heter, även inför sina egna anställda. Emmanuel Besnier uppges vara närmast osynlig inom företaget. Genom oåtkomligheten har han kommit att kallas ”den osynliga miljardären”, skriver nyhetsbyrån AFP.

Företaget grundades 1933 av Besniers farfar. Lactalis är i dag en gigantisk koncern med en årlig omsättning på 17 miljarder euro, motsvarande 167 miljarder kronor. Mejeriproduktion bedrivs i 246 anläggningar i 47 länder. Exempelvis produceras ricotta och mozzarella i Italien, kajmak (ett mellanting mellan smör och färskost) i Serbien och kvarg i flera östeuropeiska länder.

Lactalis smör- och ostmärke Président återfinns i Sverige som bland annat vitmögelosten brie.

Sedan 2012 ingår svenska Skånemejerier i mejerigruppen Groupe Lactalis.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.