Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Samarbete ska minska Europas ryska energiberoende

Foto: Georges Gobet/AFP

EU och USA inleder nu ett samarbete för att göra Europa mindre beroende av rysk olja och gas. En grupp ledd av USA:s utrikesminister John Kerry och EU-kommissionären Catherine Ashton ska hitta alternativ till rysk energi.

Om Ryssland går in i östra Ukraina eller på andra sätt försöker destabilisera landet råder det enighet mellan USA och EU-länderna om att införa ekonomiska sanktioner mot Ryssland.
Den bransch som västvärlden främst vill rikta in sig på är den där Ryssland tjänar sina pengar – energi­sektorn. Men flera EU-länder, däribland Tyskland, är beroende av naturgas.

Nu inleder EU och USA ett sam­arbete för att göra Europa mindre sårbart om gaskranen från Ryssland stängs av.

En grupp ledd av USA:s utrikesminister John Kerry och EU:s kommissionär i utrikesfrågor, Catherine Ashton, ska undersöka alternativ till den ryska gasen.

– Hela händelsen har pekat på behovet för Europa att se över hur man kan diversifiera sina energikällor, sade USA:s president Barack Obama på en presskonferens i Bryssel i går eftermiddag.

Enligt EU-kommissionens ord­förande José Manuel Barroso ska G7-ländernas energiministrar träffas redan nästa vecka.

– Europa arbetar mycket medvetet med att minska sitt energiberoende. Jag upplever att det finns en stor medvetenhet bland europeiska ledare. Det här har varit en väckarklocka för Europa till att gå framåt när det gäller energipolitiken, sade han.

EU:s blickar har under längre tid varit riktade mot USA:s stora fyndigheter av skiffergas som på några få år gjort landet självförsörjande på energi. Ledarna i Europa vill att USA ska lätta på restriktionerna när det gäller export av flytande naturgas.

I USA har det förts en liknande debatt om att öka exporten och staten har börjat utfärda exportlicenser för naturgas. Exporten är riktad mot världsmarknaden och är inte på något sätt öronmärkt för Europa.

– Frågan är om våra energi­ministrar kan finna vägar så att vi kan skynda på den här processen, det är något som vi är väldigt engagerade i. Det skulle vara bra för Europa och det skulle vara bra för USA, sade Barack Obama.

Att på kort tid ställa om Europas ­energiförsörjning är omöjligt. Bland annat måste hamnkapaciteten för att ta emot flytande naturgas öka. I Ukraina finns exempelvis ingen hamn som klarar det.

Blir det aktuellt med fler sanktioner mot Ryssland kommer därmed flera europeiska länder med all säkerhet att drabbas ekonomiskt.

–  Men hela den här krisen har visat på behovet av att agera nu, med en känsla av att det brådskar. Det är uppdrag som våra energiministrar fick efter G7-mötet, sade Obama.
Utöver Ukrainakrisen är förhandlingarna om ett nytt frihandelsavtal mellan USA och EU den största frågan just nu mellan de två parterna. Barack Obama tror att frihandelsavtalet kommer att underlätta EU:s väg bort från rysk gas.

–  Så snart vi har ett handelsavtal på plats, kommer det att vara mycket lättare att utfärda exportlicenser för flytande gas till Europa, sade han.

Barack Obama ägnade en betydande del av presskonferensen och större delen av dagen i Bryssel åt att betona hur viktig relationen med Europa är för USA.

– Världen är säkrare och mer rättvis när Europa och USA står starka tillsammans, sade Barack Obama.

På onsdagen meddelade det statliga gasbolaget Naftogaz i Ukraina att man höjer gaspriserna i landet med mer än 50 procent från och med den 1 maj i år, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.