Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Sambos med barn bör gifta sig”

Foto: Kerstin carlsson

BARNEN KOMMER. Ett par som är sambo blir med barn. Om en av dem dör vill de att den andra ska kunna bo kvar i huset, bostadsrätten eller hyresrätten. Så här kan de lösa situationen.

Juristen Britt-Marie Svensson har bara ett råd att ge dem som väntar barn:

– Gift er. Det går aldrig att uppnå samma trygghet som sambo.

När föräldrarna är sambo ärver barnet föräldern som går bort. Visserligen kan man genom testamente försäkra sig om att även den kvarvarande föräldern får en del av arvet.

– Men barnet har ändå alltid rätt att få ut sin laglott direkt, säger Britt-Marie Svensson.
Det här gäller för olika bostads- och samlevnadsformer:

1 Hyresrätt – paret är sambo eller gift: En hyresrätt har inget ekonomiskt värde och berörs inte av arvslagen. Det blir en fråga för fastighetsägare om hyresrätten kan skrivas över på den kvarvarande föräldern.

2 Hus eller bostadsrätt – paret är sambo: Är föräldrarna sambo och testamente saknas får barnet ut hela arvet när en av dem går bort. Har föräldrarna ägt bostaden gemensamt övertar barnet den avlidne förälderns del.

Om barnet är under 18 år kopplas kommunens överförmyndare in för att tillvarata barnets intressen.

Ytterst är det överförmyndaren som avgör om bostaden ska säljas och tillgångarna placeras på något annat sätt, eller om barnet kan stå kvar som delägare.

– Om föräldrarna är sambo gör man först en bodelning enligt sambolagen, om efterlevande sambo begär det. Om den bortgångne var ensamägare till bostaden kan den efterlevande föräldern den vägen få äganderätt till hälften, förklarar Britt-Marie Svensson.

Men den andra hälften, plus all annan egendom som den avlidne lämnar efter sig – bankmedel, bil, båt och andra tillgångar – går till barnet.

– I ett testamente kan föräldrarna bestämma att barnet bara ska få sin laglott – hälften av arvslotten – och att resten ska gå till den kvarvarande föräldern, tipsar Britt-Marie Svensson.

Det gör det lättare för den förälder som är kvar att lösa ut barnet och bli ensamägare till lägenheten eller huset och bo kvar.

3 Hus eller bostadsrätt – paret är gifta: Makar ärver varandra före gemensamma barn.
– Då krävs inget testamente. Barn måste vänta på sitt arv tills båda föräldrarna är borta, säger Britt-Marie Svensson.

Tips för bonusfamiljer: I bonusfamiljer med mina barn och dina barn och våra barn, är testamente alltid att rekommendera. Även om paret är gift.

– Gemensamma barn måste vänta på sitt arv tills båda föräldrarna gått bort, men bonusbarnen – eller särkullbarn som de kallas i juridiken – har rätt att få ut sin arvslott direkt, säger Britt-Marie Svensson.

I ett testamente kan man reglera att särkullbarnen bara ska få ut laglotten när föräldern dör och vänta på resten av arvet tills den efterlevande makan eller maken också är borta.

Genom att teckna en livförsäkring på ett belopp som motsvarar barnens laglott underlättar man för sambo- och bonusfamiljer att bo kvar om en av föräldrarna avlider.

– Antingen sätter man in den andre föräldern som förmånstagare, så att denne kan lösa ut barnet från lägenheten eller huset, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom hos Länsförsäkringar.

Eller också står barnet som förmånstagare, men då måste man komplettera med ett testamente där det står att försäkringsbeloppet avräknas mot barnets arv.

Så ärvs egendomen

Så ärvs egendomen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.