Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Samhall anställer 2 000 långtidsarbetslösa

Foto: TT

Idag får statliga Samhall i uppdrag att anställa ytterligare 2.000 långtidsarbetslösa. Unga under 30 år kommer att prioriteras.

Samhall håller en extra bolagsstämma i dag, tisdag, och det är där bolaget formellt får regeringens uppdrag att hitta arbeten åt ytterligare 2.000 personer.

Det handlar om så kallade utvecklingsanställningar på ett år där en fjärdedel av arbetstiden ska användas till utbildning och utveckling av den enskilde. Redan 2012 fick Samhall i uppdrag att göra en liknande satsning för människor som blivit utförsäkrade från sjukförsäkringen.

Det arbete de långtidsarbetslösa ska utföra är ”riktiga arbeten”, betonar Samhalls informationschef Albin Falkmer. Det är arbeten som Samhalls kunder efterfrågar. Precis som med andra anställda inom Samhall är också målet att de ska kunna gå vidare till ordinarie arbeten.

– Men med den här typen av anställningar har vi varit mycket mer framgångsrika, säger Falkmer och syftar på de tidigare satsningarna.

– Ungefär 30 procent har gått vidare till en annan anställning, tillägger han.

Det är ett uppdrag som Samhalls vd, Monica Lingegård beskriver som ”spännande och utmanande”.

– Men att ge arbete åt 2 000 medarbetare och se till att det kommer vidare i arbete görs inte i en handvänding, säger hon.

– Nu måste vi säkra både fler och större affärer så att vi kan erbjuda våra nya medarbetare bra och utvecklande arbeten, tillägger hon.

Samhall har ungefär 23.000 anställda. Huvuduppgiften är att ge arbete åt människor med olika funktionsnedsättningar. Det sker genom att matcha personer med uppdrag som kommer från Samhalls 6.000 kunder.

Det är Arbetsförmedlingen som ska föreslå vilka av de arbetslösa som kan få anställning hos Samhall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.