Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Samhall-stöd kritiseras av EU

Svenska staten får kritik för Samhall-stöd. Arkivbild.
Svenska staten får kritik för Samhall-stöd. Arkivbild. Other: Samhall

Statliga Samhall och svenska staten har fått EU-kommissionen på sig för att ha brutit mot statsstödsreglerna. Sverige har lovat att vidta åtgärder och har ett år på sig.

EU-kommissionen har fattat beslut om att svenska statens merkostnadsersättning till företaget Samhall bryter mot regelverket, konstaterar arbetsgivarorganisationen Almega.

"Vi har i många år hävdat att statens merkostnadsersättning till Samhall leder till en osund konkurrens i städbranschen. Många av våra medlemsföretag upplever att Samhall lägger alltför låga anbud. Vi välkomnar därför EU-kommissionens beslut", skriver Emma Unevik, ordförande i Almega Städföretagen i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att Sverige senast den 31 december 2018 ska genomföra en åtgärdslista på sju punkter.

Ärendet började med att ett privat städföretag lämnade in en klagan till EU-kommissionen 2014. Sedan dess har en skriftlig brevväxling mellan EU och den svenska staten mynnat ut i att Sverige har godtagit att bland annat se till att Samhall med hjälp av det statliga stödet inte sänker sina priser under marknadspriset.

EU-kommissionen kommer att kontrollera att Sverige vidtar åtgärderna om att bland annat bättre kontrollera att Samhall inte får för mycket pengar av staten och att öppenheten i redovisningen blir bättre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.