Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 19:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/samre-an-vantat-for-nordea/

Ekonomi

Sämre än väntat för Nordea

Nordea sätter av en miljard kronor för förväntade penningtvättböter i Danmark. Kvartalsresultatet blev sämre än väntat.

Rätta artikel

I delårsrapporten skriver bankkoncernen Nordeas vd Casper von Koskull att banken sätter av motsvarande en miljard kronor i resultatet för beräknade penningtvättböter.

”Vi har tidigare konstaterat att vi räknar med böter i Danmark för våra tidigare svaga processer och rutiner för bekämpning av penningtvätt, och vi gör därför en avsättning på 95 miljoner euro för penningtvättsrelaterade ärenden”.

Nordea redovisar en rörelsevinst på 621 miljoner euro, motsvarande cirka 6,6 miljarder kronor, för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 966 miljoner euro motsvarande period förra året.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 730 miljoner euro.

Räntenettot sjönk från 1 116 miljoner euro till 1.056 miljoner euro.

”Tack vare de åtgärder vi har vidtagit under de senaste kvartalen ser vi nu en del lovande tecken på ökad affärsaktivitet, även om utlåningsmarginalerna är fortsatt pressade och läget för marknadsgarantverksamheten förblir utmanande”, skriver Casper von Koskull i en kommentar.

”Våra prioriteringar är tydliga: vi ska öka affärsaktiviteten och samtidigt minska den strukturella kostnadsbasen, och vi genomför nu båda dessa”, fortsätter han.

Läs även: SEB klår förväntningarna. 

Läs även: Bankerna veta att i dag kan förtroendet rasa snabbt