Sämre lönsamhet och punktlighet för SJ - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sämre lönsamhet och punktlighet för SJ

Foto: Henrik Isaksson/IBL

Såväl lönsamheten som punktligheten går åt fel håll för den statliga tågoperatören SJ, enligt delårsrapporten för årets andra kvartal.

Nettoomsättningen steg 2 procent till 1 997 miljoner kronor för SJ under andra kvartalet. Men vinsten före skatt rasar 36 procent jämfört med ett år tidigare, ned till 111 miljoner kronor.

För vinstmarginalen innebär det ett kliv nedåt från 8,8 procent till 5,6 procent, medan avkastningen på operativt kapital nästan halveras från 22,7 till 12,5 procent.

När det gäller punktligheten för SJ:s tåg går det också åt fel håll. Sammantaget sjönk punktligheten för lång- och medeldistanståg, mätt som andel av tågen som är högst fem minuter försenade, till 85 procent under andra kvartalet. I fjol låg andelen tåg som höll tiden på 89 procent.

Väder och dåligt underhåll av Trafikverket pekas ut som avgörande för denna utveckling av vd Crister Fritzson.

”Många av störningarna orsakas av brister i infrastrukturen och vi välkomnar de arbeten som nu utförs. Men Trafikverkets planering av större underhållsarbeten behöver bli betydligt bättre för att vi ska kunna hålla våra kundlöften”, skriver han i en kommentar.

”Senaste halvårets utmaningar har också tydliggjort vikten av att vi i tågbranschen måste bli bättre på att hantera extrema väderförhållanden”, tillägger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.