Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Samsungs chef gripen i härvan runt presidenten

Lee Jae Yongs farfar grundade Samsung, som i dag står för cirka en fjärdedel av värdet av samtliga börslistade företag i Sydkorea och en femtedel av landets export.
Lee Jae Yongs farfar grundade Samsung, som i dag står för cirka en fjärdedel av värdet av samtliga börslistade företag i Sydkorea och en femtedel av landets export. Foto: Jung Yeon-Je/TT/AP

Samsungs arvtagare Lee Jae Yong, som i själva verket redan är den som leder det sydkoreanska jätteföretaget, greps på fredagsmorgonen anklagad för bestickning. Fallet har förgreningar till den korruptionsskandal som kan fälla landets president.

Lee misstänks för givande av mutor på motsvarande över 300 miljoner kronor till en stiftelse som drevs av en vän till presidenten Park Geun Hye.

Detta skedde, enligt anklagelsen, som betalning för fördelar som president Parks regering gett bolaget. Bland annat genom att ge sitt stöd till en sammanslagning av två delar inom Samsung som var avgörande för att kontrollen av förtaget skulle kunna gå i arv från far till son.

Fallet ses som ett tecken på att Sydkorea försöker göra upp med den gamla ordningen, där täta band utan insyn funnits mellan landets högsta politiker och de förmögna familjerna som driver konglomeraten som helt dominerar näringslivet.

Lee Jae Yongs farfar grundade Samsung, som i dag står för cirka en fjärdedel av värdet av samtliga börslistade företag i Sydkorea och en femtedel av landets export.

Hans far Lee Kun Hee ärvde makten i företaget och står kvar som ordförande, men är oförmögen att arbeta efter en hjärtattack 2014.

Sedan dess är det sonen Lee som tagit över. Han förnekar brott. I en tidigare utfrågning har Samsung erkänt att summan betalats ut, men bestrider att fördelar krävdes i gengäld.

Gripandet av den verkställande chefen är en allvarlig motgång för den globala elektronikjätten, skriver tidningen Korea Herald. Bolaget har redan lidit av ett vakuum i sitt ledarskap de senaste veckorna på grund av Lees påstådda inblandning i korruptionsskandalen.

En annan som kan påverkas är presidenten Park Geun Hye. Mutmisstankarna mot Samsung står i centrum för den skandal som lett till att Park ställts inför riksrätt och i väntan på utfall berövats sin makt som president.

Läs mer: Iphone tillbaka på förstaplatsen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.