Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Samsungs nya surfplatta slår Ipad i nästan allt

Snabbare, längre batteritid och minst lika bra bild. Samsungs nya surfplatta Tab S slår Ipad på nästan allt. När DN lät en inbiten Apple-anhängare och en trogen Android-användare testa tiotummaren, så blev det sammanlagda betyget mer än godkänt.

Amoled-skärm, fingertryckavläsare, internminne på 3 GB, vilket är tre gånger mer än Ipad Air, och dubbel fyrkärning processor - hårdvaran i Samsungs Tab S imponerar. Det borgar för en snabb surfplatta med generös prestanda.

Traditionellt har prestandan varit det viktigaste säljargumentet för nya elektronikprylar. Sedan flera år har dock användarvänligheten och så kallade intuitiva gränssnitt hamnat alltmer i fokus. Mästaren i klassen, Apple tillika Samsungs huvudkonkurrent, har tack vare sitt gränssnitt och sin mjukvara framgångsrikt kunnat sälja dyrare produkter med något sämre hårdvara än sina konkurrenter. Eller som Apple själva formulerar sig om Ipad air:

"Det handlar inte om vad den kan göra, det handlar om vad du kan göra med den". Vid sidan om gränssnittsfaktorn har också batteritiden blivit viktigare än hur mången gigahertz processor som helst. Allt färre användare är intresserad av den bästa och snabbaste elektroniken om batteriet är dött.

Samsung anger att Tab S klarar över 11 timmars användning utan laddning. Det är till och med något bättre än Ipad Air. Sätter användare dessutom på "Ultra power mode" försätts Tab S i ett gråskaleläge med bara vissa funktioner och appar tillgängliga vilket ger Samsungs flaggskepp en stand-by-tid på över en månad.

– Tunnheten och vikten gör Tab S trevlig. Bilden är fantastisk och själv var jag imponerad av ljudet men med tanke på prestandan borde den vara ännu snabbare. Ibland när den hade flera processer i gång kändes den något slö, säger Mikael Sveding, till vardags IT-tekniker på DN och trogen användare av telefoner och surfplattor med operativsystemet Android.

Designen, form och gränssnitt Tab S är kanske inte uppe i Ipad-nivå men ligger hack i häl. En irriterande detalj är Samsungs egna "bloatware", tillhörande funktioner som användaren inte efterfrågat, inte går att avinstallera. Detta är dock inte värre än på konkurrenternas smarta telefoner och surfplattor. Vidare fungerar fingeravtrycksläsaren bra och snabbar på inloggning.

För Daniel Génetay, IT-tekniker och som brukar vara negativ till Android-telefoner och surfplattor, så var Tab S en positiv överraskning.

– Men jag som är en Apple-fanboy ser inte någon anledning att byta. Däremot är Tab S den mest gedigna surfplattan med operativsystemet Android som jag testat. För den som inte blivit van vid en plattform så är den ett bra val, säger Daniel Génetay.

Billigaste Tab S wifi med 16 gb ligger priset nästan 900 kronor högre än motsvarande Ipad air, men den ger mer för pengarna. För den som har råd är det bra att utöka lagringen upp till 32 eller 64 gb. För många användare av surfplattor är det guld värt att ha generös med plats för bilder, dokument, filmer, musik samt inte minst digitala böcker och tidningar.

Fakta. Samsung Tab sProcessor:

Fakta. Samsung Tab s

Processor: Dubbla fyrkärniga processorer, en 1,3 Ghz och en 1,9 Ghz.

Operativsystem/plattform: Android 4.4 KitKat.

Batteri: 7900 mAh, 11 timmars drifttid.

Skärm: 10,5 tum, Amoled.

Vikt: 465 gram.

Kamera: 2 stycken. Kamera 1, 8mb, inbyggd blixt, video 1280x720. Kamera 2, 2mb.

Ramminne: 3 gb.

Lagring: 16 gb. Max: 128 gb.

Pris: Cirka 4700 kronor

+ Skärmen, batteritiden, vikten och hårdvaran.

- Designmässigt efter Apple. Samsungs och Galaxy Apps är menlösa.

Betyg: 5

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.