Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Samsungs stoppade surfplatta imponerar

Kopia eller inte? Galaxy Tab 10.1 är surfplattan som blivit ett slagträ i striden mellan giganterna Apple och Samsung. Men Galaxyn är så bra att den klarar sig utmärkt på egna ben.

Förra veckan fick Apple igenom ett tillfälligt säljstopp av Galaxy tab 10.1 i en tysk domstol. Säljstoppet gäller i alla EU-länder förutom Nederländerna. Men plattan går fortfarande att få tag på i Sverige.

Androidgränssnittet (Honeycomb 3.1) är nu anpassat för plattor och flyter på fint, Tab 10.1 har precis som Ipad 2 en processor med dubbla kärnor, men tekniken är olika. Ipad 2 använder A5-processorn, tillverkad av Samsung – som däremot själva använder Tegra 2-kretsar tillverkade av Nvidia. Skärmen är utmärkt och upplösningen är lite högre än Ipad 2, 1.280 x 800 mot 1.024 x 768 bildpunkter.

Några av programmen som följer med från start är nyhetsläsaren Pulse, ett utmärkt gratisprogram och programsviten Polaris Office som kan läsa och skriva både äldre och nyare filformat från Microsoft Office. Fotoredigeraren klarar grundläggande bildbehandling och naturligtvis återfinns Googles egna nyttoprogram.

Poängen med plattorna ligger dock i kopplingen till programbutikerna och uppe i ena hörnet ligger direktingången till Android Market. I det andra ligger en diskret Googlesökrad. Snyggt.

Att föra över filer från dator till plattan är enkelt och kräver inget extra program, plattan beter sig som ett usb-minne med en medföljande adapter. Androids filhantering är mer öppen än Apples motsvarande system och det gör det enklare att hitta för den som är van vid traditionell filhantering.

Däremot är det lite knepigt med andra yttre enheter. Tangentbord kräver inkoppling via specialkontakt, ett vanligt, usb-anslutet, fungerar inte. Likaså kräver koppling till tv/yttre skärm en dockningsenhet.

En punkt där Taben visar framfötterna är möjligheten att kunna lägga till extra lagringsminne. Smolket i glädjebägaren är den lilla kortläsaren som krävs och som förmodligen gör att läsaren mest används för filflytt.

I Polaris office finns en funktion som låter dig skriva med hjälp av din röst. Men detta är än så länge ingen höjdare. Räkneorden ”ett två tre fyra” dök upp på skärmen som ”it’s cool today damn cool new york new york”. Jag tror att jag håller mig till tangentbordet ett tag till. I alla fall till dess att svenska kommit upp som ett tillval bredvid de åtta varianterna av engelska och de 21 olika typerna av spanska.

Enligt Samsung kommer plattan att säljas i Sverige så länge den finns i lager. En ny tysk domstolsrunda är planerad till den 25 augusti.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.