Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sänkt moms på reparationer ska få oss att kasta mindre

Regeringen föreslår en halvering av momsen på mindre reparationstjänster nästa år, från 25 procent moms till 12 procent. Syftet är att få fler att laga sina saker i stället för att kasta dem. Förslaget beräknas minska skatteintäkterna med 270 miljoner kronor, enligt svt.se.

Momssänkningen är tänkt att gälla sådant som sko-, kläd- och cykelreparationer. Förslaget beskrivs som en hjärtefråga för miljöpartiet som nu har fått Socialdemokraterna med sig. Förslaget presenteras i vårbudgeten, enligt SVT.

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser åtgärden framför allt ur ett hållbarhetsperspektiv. Finansmarknads- och konsumtionsminister Per Bolund (MP) tror även på en jobbeffekt.

– Det kommer många människor till vårt land som har stora kunskaper i att laga kläder, vara skomakare eller laga cyklar och det här kan vara en väg in på arbetsmarknaden för dem, säger han till svt.se.

Förslaget får kritik från Moderaternas ekonomisk–politiske talesperson Ulf Kristersson som anser att regeringens momssänkningar inte väger upp för föreslagna skattehöjningar.

Tidigare har regeringen presenterat ett förslag om utökade ruttjänster för reparation av vitvaror i hemmet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.