Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sänkt restaurangmoms misslyckades i Finland

Den svenska regeringen vill halvera restaurangmomsen nästa år för att sänka konsumentpriserna och skapa nya jobb. Men sänkt restaurangmoms leder inte till lägre konsumentpriser, utan till större vinster för företagen, visar en ny utvärdering från Finland.

I utvärderingen konstaterar man att bara en tredjedel av alla restauranger i Finland sänkte konsumentpriserna efter att restaurangmomsen sänktes från 22 till 13 procent den 1 juli förra året, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det var främst stora restaurangkedjor och medlemmar i Turism- och Restaurangförbundet som minskade priserna fullt ut. De flesta sänkte inte priserna alls.

– När det gäller restauranger, där har man tittat på kortsiktiga prisförändringar och sett att ungefär en tredjedel av momssänkningen gick till lägre konsumentpriser. En stor del av den har gått till företagen, företagens vinster, säger Iida Häkkinen Skans, nationalekonom på Finansdepartementet i Stockholm, till Ekot.

I Sverige vill regeringen halvera restaurangmomsen från 25 till 12 procent 2012. Man räknar med att det ska gå till lägre konsumentpriser, vilket ska få folk att äta mer, och att antalet jobb inom restaurangbranschen på så sätt ska öka. Regeringen tror att momssänkningen skapar 6.000 nya jobb.

I Finland har man ännu inte räknat ut hur många nya jobb som skapades av momssänkningen förra året. Men en sänkning av momsen för frisörtjänster 2007 visar att effekterna av den knappt var mätbara. Man diskuterar nu att höja frisörmomsen igen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.