Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sänkt skatt för husägare

Årets nyheter i deklarationen rör mest bostäderna: den som sålt villa eller lägenhet under 2010 får sänkt tak för hur mycket av vinsten som får användas för nytt husköp utan att först beskattas. Och ägarna till runt 100 000 tomter med enklare hus får sänkt skatt.

Taket på det belopp som man kan få uppskov på från vinstskatt vid en bostadsförsäljning, sänks från 1,6 miljoner till 1,45 miljoner kronor. Det är en av nyheterna i årets deklaration, som ska vara inlämnad senast den 2 maj. Blanketterna börjar komma i dag och inom några veckor ska alla drygt 7,4 miljoner deklaranter ha fått dem.

En annan nyhet är att ägarna till småhus utan byggnadsvärde – under 50.000 kronor – nu slipper den statliga fastighetsskatten på 1 procent av tomtens taxeringsvärde, och i stället ska betala den vanliga kommunala fastighetsavgiften på 0,75 procent. Avgiften har dessutom ett maxbelopp, för år 2010 på 6 387 kronor, till skillnad från den statliga fastighetsskatten.

Skatteverket kommer i år att i första hand göra kontroller av rut- och rotavdrag, och avdrag för resor till och från jobbet.

– Det är bara arbetskostnaden man har rätt att dra av för i rut- och rotavdrag, och det är var och ens skyldighet att kontrollera fakturorna så att det inte kommer med material- eller maskintidskostnader, även om det står med i det förtryckta, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

I år ska i stort sett alla kunna deklarera elektroniskt, även om man sålt aktier eller drivit företag. Enligt Skatteverket blir det mindre fel när man deklarerar på nätet.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.