Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sänkt skatt för pensionärer

Foto: Mats J Larsson

Regeringen sänker skatten för pensionärer mer än planerat. I stället för en femtiolapp mer i plånboken varje månad nästa år blir det en hundralapp. Förslaget presenterades av de fyra partiledarna i regeringen på måndagen.

Skattesänkningen, som ingår i höstbudgeten, kompenserar ändå inte hela den sänkning av pensionerna som väntas till årsskiftet. Enligt beräkningar som Pensionsmyndigheten gjort får pensionärer som heltidsarbetat en sänkning på 200-400 kronor i månaden.

– Jag är ändå nöjd, säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som drivit kravet på skattesänkningar för pensionärer. 

Vad säger du till de pensionärer som nu ändå får mindre pengar i plånboken, trots skattesänkningarna?

– Det beror på att vi har ett pensionssystem som är uppbyggt så att det ska vara hållbart över tid och det ger de här effekterna. Det kan man beklaga. Men jag tycker att det är viktigt att vi har en regering som ser till att man sänker skatten för pensionärer, säger Göran Hägglund till DN.

Enligt planen skulle pensionärsskattesänkningen nästa år bli 1,15 miljarder kronor. Nu höjer regeringen skattesänkningen till 2,5 miljarder kronor.

I år sänktes skatten med 1,15 miljarder kronor, samtidigt som inkomst- och tilläggspensionerna höjdes med 4,1 procent.

Men 2014 slår bromsen i pensionssystemet till för tredje gången på fem år som en eftersläpande effekt på svag tillväxt i svensk ekonomin. Enligt Pensionsmyndigheten väntas en minskning på 2,7 procent, vilket innebär i snitt 200 kronor mindre i månaden efter skatt.

Därmed kompenserar skattesänkningen i genomsnitt bara för hälften av pensionsminskningen. Vinnare är garantipensionärer som kommer att få mer pengar i plånboken, medan personer som heltidsarbetat under hela livet får mindre pengar i plånboken.

Till exempel får en pensionär med 14 000 kronor i total pension i år en sänkning efter skatt på drygt 200 kronor nästa år, enligt beräkningar från Pensionsmyndigheten. Detta kompenseras bara till hälften av sänkt skatt, något som väcker förnyad kritik mot regeringen från pensionärsorganisationerna som kräver lika skatt på arbete och pension.

– Jag kommer envist att hävda att pension är pension och skatt är skatt – och de ska inte sammanblandas. Tyvärr fortsätter regeringen att göra detta och därför måste vi också fortsatt att driva frågan om ett förändrat pensionssystem, säger Karl Erik Olsson, ordförande i Sveriges Pensionärsförbund.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att han och Moderaterna vill ha en skattesänkning för löntagarna nästa år som är betydligt större än skattesänkningen för pensionärer. Därmed skulle klyftan i beskattning öka mellan löntagare och pensionärer.

– Vi försöker föra en ansvarsfull ekonomisk politik och balansera olika intressen mot varandra, säger Fredrik Reinfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.