Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sanktioner mot iranska banker

EU, USA och andra länder förbereder nya sanktioner mot Iran. De kommer att riktas mot iranska banker och landets centralbank samt stoppa köp av iransk olja. Senare på måndagskvällen sa USA att man också kommer att sätta in sanktioner mot Irans oljeindustri.

Storbritannien uppmanar brittiska finansinstitutioner att bryta sina kontakter med iranska banker och Irans centralbank.

En talesman för premiärminister David Cameron sade att åtgärderna samordnas med USA och Kanada. Storbritannien vill också ta upp frågan till diskussion när EU:s utrikesministrar möts i december.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy föreslog i ett uttalande att sanktionerna också ska rikta sig mot iransk oljehandel och att iranska banktillgångar ska frysas.

"När Iran trappar upp sitt kärnenergiprogram, vägrar förhandla och dömer sitt folk till isolering, förordar Frankrike nya sanktioner i en omfattning som hittills inte skådats för att övertyga Iran om det måste förhandla", hette det i uttalandet från presidentpalatset.

När USA:s utrikesminister Hillary Clinton i ett tevetal sent på måndagen svensk tid sa att USA nu kommer att införa just sanktioner mot den iranska oljeindustrin hade hon timmarna tidgare varit i kontakt med Israels premiärminister Benjamin Netayahu för att informera honom om detta.

Enligt diplomatiska källor kan regeringarna inom EU nå en preliminär överenskommelse om att föra upp 190 människor och institutioner på sanktionslistan redan på tisdagen.

Flera europeiska bolag har oljeaffärer med Iran, däribland italienska Eni, franska Total, grekiska Hellenic och brittisk-nederländska Shell. I den handeln ingår långa krediter och andra arrangemang.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.