Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 19:32 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sanningen-om-lundins-agande-i-etiopien/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sanningen om Lundins ägande i Etiopien

Olje- och gruvfamiljen Lundin är direkt storägare i Africa Oil som letar i den konfliktfyllda Ogadenprovinsen. Ägandet i Africa Oil sker genom två anonyma Luxemburgbaserade familjestiftelser som tillsammans har nära 15 miljoner aktier i Africa Oil, visar DN:s granskning.

Stiftelserna, Lorito Holding S.a.r.l och Zebra Holdings and Investments S.a.r.l., grundades av Adolf Lundin som avled 2006. Luxemburgstiftelserna hör också till de största ägarna i Lundin Petroleum där Lorito Holding äger drygt 24 procent medan Zebra Holdings har 3,4 procent.

Stiftelsernas innehav i Africa Oil på 14,7 miljoner aktier ”göms” i en större post aktier på totalt 57,6 miljoner aktier. Posten uppges vara kontrollerad av något som heter CDS & Co. Vilka som äger övriga 42 miljoner aktier är dock hemligt. De två Luxemburgstiftelserna hör också till de största ägarna i Lundin Petroleum där Lorito Holding äger drygt 24 procent medan Zebra Holdings har 3,4 procent.

Lundin Petroleum ägde fram till början av 2009 licensandelar och operatörskap i fyra block i Ogaden i södra Etiopien och Adigalaområdet i norra Etiopien. Bolaget sålde dock koncessionerna i februari 2009 till bolaget Africa Oil för 23,7 miljoner dollar, nära 160 miljoner kronor. Lundin Petroleum gjorde samtidigt upp med ett konvertibellån till Africa Oil som skulle finansiera koncessionsköpet.

Lånet löper ut december 2011 och kan bytas mot aktier i Africa Oil enligt avtalet. Det framgår av ett pressmeddelande daterat den 29 april 2009.

Året innan koncessionerna såldes tog Lundin Petroleum initiativet till en riskutvärdering av bolagets närvaro i Etiopien. Utvärderingen utmynnade i att ”situationen i Ogadenområdet utgjorde en utmaning för vilket bolag som helst som värna om sitt goda rykte”, konstaterar den ideella etik- och miljöorganisationen Swedwatch i en artikel publicerad i World Policy Journal i december 2010.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.