Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sanningens minut för EU:s stora handelsavtal

Sällan har det regionala parlamentet i den belgiska regionen Vallonien haft så många ögon på sig.
Sällan har det regionala parlamentet i den belgiska regionen Vallonien haft så många ögon på sig. Foto: Nicolas Lambert/TT/AFP

Den dramatiska striden om EU:s handelsavtal med Kanada fortsätter. Belgiska regionen Vallonien blockerar fortfarande avtalet, men intensiva förhandlingar pågår och ett slutligt avgörande dröjer.

Stämningen är fortfarande nervös i EU-kvarteren i Bryssel eftersom de dramatiska förhandlingarna med den belgiska regionen Vallonien om EU:s handelsavtal med Kanada, kallat Ceta, har pågått hela dagen.

Både Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström och Kanadas handelsminister Chrystia Freeland finns på plats i Namur, där Valloniens parlamentariska församling har sitt säte.

Foto: TTMalmström och Freeland har försökt övertyga Valloniens regionala regeringschef Paul Magnette om att handelsavtalet mellan EU och Kanada är ett ovanligt bra och progressivt avtal som inte hotar jobben, maten eller de offentliga tjänsterna i den belgiska regionen.
Men socialisten Paul Magnette och en majoritet i den parlamentariska församlingen i Vallonien är fortsatt kritiska. Också regionens kristdemokrater säger nej till Ceta.

För att EU ska kunna godkänna Ceta måste alla 28 medlemsländer i EU säga ja, men Belgien har ännu inte godkänt avtalet.

Foto: AFPDen federala belgiska regeringen i Belgien vill acceptera Ceta, men först måste landets regionala parlament säga ja och hittills har det alltså inte kommit något godkännande från Vallonien.

Senast idag, fredag, krävs ett beslut, hävdade Cecilia Malmström häromdagen.
Men nu tycks förhandlingarna komma att pågå ytterligare en tid.

– Jag hoppas att det blir en överenskommelse om några dagar, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker när EU-toppmötet avslutades på fredag eftermiddag.

Juncker var ilsken över att Vallonien har bromsat EU:s avtal med Kanada och han uttryckte sig som så ofta sarkastiskt.

– Handelsavtalet med Kanada är det bästa som vi någonsin har lyckats förhandla. Jag är förbluffad över att vi kan komma överens med länder som Vietnam, men inte Kanada, diktaturernas diktatur, sade Juncker ironiskt.

För att övertyga Vallonien har EU-kommissionen lagt fram ett nytt, förklarande dokument på åtta sidor.

Där försäkras bland annat mer utförligt än tidigare att Ceta inte påverkar medlemsländernas rätt att bestämma om till exempel vatten och avlopp, utbildning och socialtjänst ska skötas i offentlig regi.

Oro för att företag bakvägen ska kunna tvinga belgiska kommuner att privatisera offentlig verksamhet har varit en av de frågor som fått parlamentet i Vallonien att bromsa avtalet.

Foto i text: TT, AFP

Fakta. EU:s avtal med Kanada

Avtalet mellan EU och Kanada kallas Ceta, Comprehensive economic and trade agreement.
Förhandlingarna inleddes 2009 och avslutades 2014. Planen är att avtalet ska undertecknas den 27 oktober och sedan träda i kraft provisoriskt vid årsskiftet. Sedan krävs ett slutgiltigt godkännande av totalt 38 nationella och regionala parlament i EU.

Avtalet innebär bland annat att nästan alla kvarvarande tullar tas bort och att en ny domstol för tvister om investeringar ska inrättas.

EU-kommissionens förhoppning är att handeln ska öka med 20 procent och därmed stärka EU:s ekonomi med 12 miljarder euro om året. Kritikerna varnar för att ökad import hotar miljön och livsmedelssäkerheten i EU

Sverige säger ja till Ceta, men i riksdagen är Vänsterpartiet och fyra av Miljöpartiets ledamöter motståndare till avtalet med Kanada.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.