Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 11:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sanningens-minut-narmar-sig-for-den-turkiska-ekonomin/

Ekonomi

Sanningens minut närmar sig för den turkiska ekonomin

Den turkiska valutan lira är under press. Foto: Petros Giannakouris/AP

Istanbul. Den turkiska regimen står inför ett par dramatiska vägval. Först måste den besluta sig när det gäller borgmästarvalet i Istanbul, som oppositionen vann men som regimen vill göra om.

Ett lika smärtsamt och ödesdigert beslut stundar ifråga om vägen ut ur den ekonomiska krisen. 

Rätta artikel

24/4 2019: Texten har tillfogats en rättelse

De bägge spörsmålen hänger ihop, för utländska bankirers och regeringars lust att kasta en livboj till president Tayyip Erdogan hänger ihop med beslutet ifråga om Istanbul. Om regimen ”stjäl” landets viktigaste valkrets så kommer investerare att tänka sig för innan de skickar ännu fler dollars till den skuldtyngda republiken.

En av de faktorer som har störst betydelse för främlingars riskbenägenhet är rättssystemets självständighet. Kan ett utländskt företag som råkar i juridisk tvist med regimen eller med konkurrenter räkna med objektiv behandling inför rätta? Svaret i Turkiet är numera nej, domstolarna är regeringsorgan.

Viktigare ändå är riksbankens beslutsfrihet. I början av det styrande AKP-partiets hegemoni hanterades ekonomin av yrkespersoner, främst finansminister Ali Babacan. Under hans tid agerade riksbanken professionellt, tillväxten var god och Turkiets kreditvärdighet steg.

Men efterhand lade sig Erdogan i riksbankens beslut, i synnerhet när det gällde styrräntan. När experterna ville höja räntan så kallade han det ”en konspiration från den internationella bankränte-ligan”, som ville maximera profit och skada sysselsättningen.

Turkiet har ännu inte bett den internationella valutafonden om hjälp, men inflationen ligger nu på tjugo procent och landets skuldsatta företag klarar inte av sina dollarlån till främmande banker. Ekonomin väntas krympa två procent i år och miljarder dollars ur valutareserven kastas in på växlingsmarknaden för att hindra den lokala liran att krascha.

 

Foto: Ozan Kose/AFP

Internationella valutafonden, IMF, har redan gjort klart att inget räddningspaket är aktuellt förrän Erdogan och hans svärson, finansminister Berat Albayrak, slutat lägga näsan i blöt ifråga om riksbankens skötsel.

Om de vägrar så är det ändå inte säkert att de får sista ordet. Erdogan och AKP har inte längre monopol på viktiga beslut. Högerextrema MHP:s patriark Devlet Bahceli och säkerhetsetablissemangets elit har alltmer att säga till om.

Det finns ytterligare ett beskt piller regimen måste svälja innan det kan bli tal om något västligt engagemang i tillfrisknandet. Turkiet kommer inte att hjälpas på fötter förrän det överger sina planer på att köpa det ryska luftvärnssystemet S-400. Ett NATO-land kan inte skydda sitt luftrum med ett system som byggts för att skjuta ned NATO-plan och missiler, heter det i Bryssel.

Samtidigt med dessa ledsamheter – och trots en allt mer oroande utvandring av yngre yrkespersoner – gör den turkiska industrin stora framsteg på en rad områden. Häromdagen besökte DN en högteknologisk fabrik i Israel. Den tekniske chefen berättade att man dittills köpt bärande delar av mekanismen från Tyskland:

– Men nu har vi testat samma instrument från turkiska verkstäder. De turkiska grejorna är både bättre och billigare.  

Turkiska leverantörer som exporterar och tjänar internationell valuta klarar av sina lån och får nya. Men den stora och farliga turkiska dollar-skuldbördan axlas av tusentals småföretag som endast agerar på den turkiska marknaden. Att så många av dem frestades ta lån hos främmande banker var ett rent okynne, underblåst av den övermodiga regimen. Detta är, menar IMF:s experter, ännu ett skäl att hålla den politiska ledningen borta från riksbankens principbeslut.

Läs även: Attacken mot oppositionsledaren skakar Turkiet

Rättelse: I en tidigare version av texten fick Devlet Bahceli fel partibeteckning.