Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 00:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sapochefen-varnar-for-ryska-hot-mot-svenska-foretag/

Ekonomi

Säpochefen varnar för ryska hot mot svenska företag

Säpochefen Klas Friberg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kina, Ryssland och en rad andra länder utnyttjar säkerhetsbrister i svenska företag för underrättelsearbete, varnar Säpo. 

Myndighetens chef talar om ”tusentals människor” som arbetar med att ta reda på hur känsliga uppgifter ska användas mot Sverige. 

Rätta artikel

”När vi pratar om hot är det inte någonting vi tror ska hända, utan någonting som pågår”. 

Så inleder Säpochefen Klas Friberg sitt framträdande inför hundratals näringslivsrepresentanter på Dagens Industris börsdag i Stockholm. 

Underrättelsearbete, inte minst från Ryssland, har pågått länge i Sverige. Men det nya i Säpos analyser kring detta är risken med digitaliseringen i såväl myndigheter som näringslivet i Sverige.

Klas Friberg pratar om att svenska myndigheter och företag är långt fram i sin digitalisering men inte lika långt fram i säkerheten och arbetet med att skydda den information man har. 

 – Det är statliga aktörer väldigt väl medvetna om och de kan då i den här godisbutiken hämta ut information och samla på sig olika typer av uppgifter. Antingen för storpolitiska syften eller för att vinna fördel i olika typer av affärer eller förhandlingar, säger Klas Friberg till DN efter sitt framträdande. 

Vilka länder det handlar om förutom Kina och Ryssland berättar han inte, men det ska handla om ”ett 15-tal länder” som bedriver underrättelseverksamhet, enligt Säpochefen.

– Dels lovligt, men det vi syftar på är framför allt olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, säger han.

Hur stora är de säkerhetspolitiska riskerna i näringslivet? 

– Jag vill inte gradera riskerna eller jämföra med hur det varit tidigare. Men det jag tycker blir väldigt tydligt när vi gör våra analyser och pratar om de här frågorna är att det är ett element som har tillkommit och det är digitaliseringen.

Är det farligt att göra affärer med företag i länder som Kina och Ryssland? 

– Att göra kloka och smarta affärer får de som kan göra. Vad jag vill är att vi blir medvetna om är att det kan finnas bakomliggande syften som är mycket större än den enskilda affärsuppgörelsen, säger Klas Friberg. 

Ett företag som hanterar uppgifter som rör Sveriges säkerhet är sedan den nya säkerhetsskyddslagen skyldigt att göra en analys och vidta åtgärder för att skydda uppgifterna. Men Säpochefen uppmanar även andra företag att se över sin digitala säkerhet. 

– Mitt råd till alla är att även om man inte hanterar för Sverige känsliga uppgifter så hanterar man kanske affärshemligheter och då bör man göra en analys och fundera på hur man ska skydda det här så att ingen illasinnad ska komma åt dem. 

I vilken nivå av näringslivet är det här aktuellt? 

– Vi har ingen uppfattning om det. Det är lätt att göra analysen att det är stora företag så klart, men sedan hur långt ner det går...  Det kan vara ett jättelitet företag som hanterar säkerhetskänsliga uppgifter och då bör de fundera på de här frågorna, säger Friberg

På scen lyfter han också användardata om svenska Facebook- och Googleanvändare som potentiellt känslig information om den hamnar i fel händer. 

– Vi kan vara helt säkra på att i olika länder, typ Ryssland och Kina, sitter det tusentals personer som jobbar för staten med att fundera på hur man med den typen av information ska kunna använda den för att betvinga Sverige, säger han. 

Hur klar Säpos bild över dessa tusentals människor är vill han dock inte gå in på. 

– Vi har en bild. Hur bra den är vill jag inte uttala mig om men det finns, säger Klas Friberg.