Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sas-far-nobben-av-fordringsagare-kan-aventyra-mangmiljardstodet/

Ekonomi

SAS får nobben av fordringsägare - kan äventyra mångmiljardstödet

Miljardstödet till SAS kan äventyras.
Miljardstödet till SAS kan äventyras. Foto: Johan Nilsson/TT

SAS har stött på patrull när det gäller att få i land det mångmiljardpaket som ska få flygbolaget att övervintra pandemin.

Flera obligationsägare har vägrat att omvandla sin fordring till aktier, vilket svenska staten kräver. SAS kommer nu att bearbeta obligationsinnehavarna. 

Den 30 juni kom nyheten att svenska och danska staten, med draghjälp av Wallenbergfamiljen som största privata aktieägare, gått med på ett räddningspaket för det hårt sargade flygbolaget.  

Totalt handlar det om en kapitalinjektion på 14,25 miljarder. SAS menar att det räcker för att man ska kunna tjäna pengar igen under 2022, förutsatt att flyget återkommit till något slags normalläge. Överenskommelsen innebär också att svenska och danska staten ökar sin aktieandel från dagens 29 procent.

Ett av huvudägarnas krav var att SAS skulle skärpa sin klimatprofil ordentligt, här verkar de nöjda med utfästelserna. Det andra kravet var att bördan av att rädda bolaget skulle bäras av många - här strular det uppenbarligen.

12 av de 14,25 miljarderna skulle komma genom att staterna och befintliga aktieägare köper nya aktier för sex miljarder och att Sverige och Danmark tecknar så kallade hybridobligationer för lika mycket.

Resten - 2,25 miljarder - skulle bli eget kapital för SAS genom att innehavare av obligationer, ett slags fordran som ger ränta, skulle omvandlas till aktier. Men nu ställer SAS in det möte man skulle ha fredagen den 17 juli med fordringsägarna.

”SAS har dragit slutsatsen att majoritetskraven för respektive konvertering inte förväntas uppnås”, motiverar bolaget i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.

Man drar slutsatsen på grund av information från företaget Intertrust, agent för obligationsägarna, som visar att många av dem kommer att rösta emot förslaget.

Eftersom detta kan äventyra hela räddningspaketet fortsätter SAS att agera. Man ska ”försöka få till stånd diskussioner med representanter för innehavarna” för att hitta en lösning som uppfyller huvudägarnas krav och kan godtas av EU-kommissionen.

Läs mer: SAS ställer in samtliga flyg till Grekland 

Ämnen i artikeln

SAS
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt