Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 19:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sas-haller-presskonferens-om-konsekvenserna-av-nya-coronaviruset/

EKONOMI

SAS permitterar 10.000 anställda

2 min 22 sek. SAS permitterar upp emot 10.000 presoner – och det kan bli tal om uppsägningar i Sverige. "Efterfrågan på flygbiljetter har mer eller mindre försvunnit", säger SAS vd Rickard Gustafson.

Flygbolaget SAS permitterar 10.000 personer, 90 procent av alla anställda, och ställer in stora delar av sin trafik, det meddelade SAS vd under en presskonferens.

– Vi upplever nu en samhällskris av sällan skådat slag, en kris som gått från land till land, och påverkar industri efter industri, säger vd Rickard Gustafson.

Flygbolaget kommer att ställa in stora delar av sin flygtrafik, men det kan också bli fråga om uppsägningar framöver, meddelade SAS vd Rickard Gustafson.

– Från och med i morgon måndag kommer vi göra tillfällig paus i en stor del av vår verksamhet och vi kommer att kraftigt tvingas reducera antalet avgångar i hela vår verksamhet.

SAS kommer att permittera 10.000 anställda, förhoppningen är att beskedet är tillfälligt.

– Vi behöver temporärt minska vår arbetsstyrka med 90 procent. Vi kommer att behöva skära ner i alla delar av vår verksamhet, bara den personal som är absolut nödvändig kommer att arbeta, säger SAS vd Rickard Gustafson till DN.

Han säger att permitteringarna är tillfälliga och att man hoppas slippa uppsägningar av personal.

– Den här nya verkligheten innebär att vi måste anpassa kostymen och hur många arbetstillfällen vi erbjuder efter rådande omständigheter.

– Vi kommer att följa de regelverk som finns i respektive land för den här typen av permittering.

SAS vd sade också att företaget hoppas att regeringen kommer bistå företaget genom att ändra reglerna kring temporära permitteringar. För svenska anställda innebär beslutet att de inom kort kommer att varslas, säger han.

– För svensk del överväger vi att lägga ett större varsel. Jag vet att det pågår intensiva diskussioner om att skapa förutsättningar för att tillåta temporär permittering som man gjort i Norge och Danmark, vi hoppas på att snart se resultatet av det arbetet.

Utbrottet av det nya coronaviruset, och beslut som tagits av myndigheter runt om i Europa har enligt flygbolaget fått stora konsekvenser när efterfrågan på biljetter sinat.

– För flyget och SAS innebär stängda gränser och en avrådan från UD om att besöka världens länder att efterfrågan på biljetter till, från och inom Skandinavien, mer eller mindre har försvunnit.

Det är än så länge osäkert om passagerare som har köpt biljetter till inställda avgångar kommer att kunna få pengarna tillbaka, enligt Rickard Gustafson.

– Exakt hur dynamiken och regelverket kommer vara det får vi återkomma till när vi fått en helhetsbild, säger han.

– I närtid kommer fokus vara på att flyga till destinationer där vi har många kunder som har behov av att komma hem. Vi kommer så långt det är möjligt upprätthålla kritisk infrastruktur till nyckeldestinationer såväl inrikes som internationellt, säger Rickard Gustafson.

Förändringarna i flygtrafiken kommer dels bestå av att man helt ställer in avgångar till många destinationer, men också att man kraftigt begränsar antalet flygningar.

– Det kanske inte gäller inom några dagar om fler stänger länder stänger gränserna. Men vi kommer fortsätta att flyga till de stora semesterorterna i Sydeuropa, där har vi många resenärer som måste kunna ta sig hem. Vi kommer ha kvar interkontinentala rutter till New York och Tokyo, detsamma gäller resor till internationella huvudstäder som Bryssel, London och Paris, säger vd:n Rickard Gustafson till DN.

– Men i många fall handlar det om betydligt färre turer, det kan handla om en per dag när det i vanliga fall är tio.

Enligt honom är det osäkert hur länge flygbolaget skulle klara sig ekonomiskt om situationen inte förändras.

– Ett flygbolag utan intäkter står inte upp särskilt länge, men vi har byggt upp en bra beredskap och en god likviditet så vi kommer klara oss ett bra tag.

Aktieanalyschefen och SAS-experten Jacob Pedersen på danska Sydbank säger att konsekvenserna för företaget är enorma.

– Det här är ett skrik på hjälp och och ett försök för bolaget att överleva, vi vet inte hur länge det klarar sig, om det inte gör något så förlorar de 120 miljoner per dag - så det är ett enormt tryck. Det är en ekonomisk situation som är ohållbar, säger han.

Han säger att det är nästan omöjligt att förutse konsekvenserna av SAS besked på aktiemarknaden.

– Den amerikanska marknaden kan få positiva effekter men intäkterna är helt borta så värdet kan sjunka kraftigt, men det statliga ägandet och de drastiska åtgärder de vidtagit kan ge en positiv effekt, det är svårt att säga om det går upp eller ner med tio procent, säger han.

Läs mer: Hans Strandberg: Troligen kommer företag i resebranschen att slås ut

Ämnen i artikeln

SAS
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt