Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SAS lyfter – men spartempot ökar

Other: Vidar Ruud/TT

Flygbolaget SAS resultat lyfter ordentligt. Det gör aktien också. Men mer besparingar väntar när konkurrensen bedöms öka.

Flygbolaget SAS redovisar en rejäl resultatförbättring för räkenskapsårets sista kvartal, augusti–oktober. Aktieägarna får utdelning på sina preferensaktier, 50 kronor per styck. Däremot blir det ingen utdelning till stamaktieägarna.

Vinsten före skatt landade under kvartalet på 867 miljoner kronor, jämfört med förlusten på 450 miljoner kronor samma period i fjol. Intäkterna låg i det närmaste stilla på 10,9 miljarder kronor.

För helåret, november 2014–oktober 2015, blev det en vinst på 1 417 miljoner kronor (–918).

Aktien rusar på börsen, efter några minuters handel ligger aktien på närmare nio procent plus.

För kommande år räknar SAS-ledningen med fortsatt vinst före skatt och engångsposter.

– Vi gläds i dag över ett kraftigt förbättrat resultat, säger vd Rickard Gustafson.

Han pekar på att bolaget lyckats attrahera passagerare och få dem att flyga mer frekvent med just SAS. Det låga priset på bränsle har också bidragit.

Bränslepriserna väntas förbli lägre under hela det kommande året, enligt Gustafson.

Däremot är det mer tveksamt om biljettpriserna, för SAS del, utvecklas lika gynnsamt. Det rullande sparprogrammet på runt tre miljarder kronor, fram till 2017, fortsätter att ticka på, men lite för långsamt hittills tycker Gustafson.

– En miljard i år, jag är lite besviken på det, vi måste höja tempot.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.