Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SAS nekade jobb på grund av slöja

Foto: Privat

Aye Alhassani sökte nyligen jobb som incheckare på SAS. Vid den sista intervjun ställdes hon inför ett ultimatum. Om hon inte valde bort slöjan skulle hon inte få jobbet. Nu ska DO undersöka fallet.

Aye Alhassani bestämde sig för en tid sedan att söka jobb som incheckare på SAS och skickade in ansökan med cv, personligt brev och ett filmklipp på sig själv.

– Jag fick göra fyra test och sedan blev jag på tisdag inbjuden till gruppintervju som jag tyckte att gick bra för min del.

Efter gruppintervjun var det dags för en personlig intervju. Där frågade rekryteraren bland annat hur hennes schema såg ut. Aye Alhassani berättade att hon tar examen i vår och skulle vara tillgänglig hela sommaren. Rekryteraren tyckte att hon hade bra kompetenser för jobbet.

– Till sist förklarade rekryteraren försiktigt om deras klädpolicy och nämnde till exempel att personer med kors på armen var tvungna att täcka armen när de jobbade.

Aye Alhassan visste inte riktigt hur hon skulle tolka det innan rekryteraren nämnde att policyn även gällde hennes slöja.

– Då blev jag upprörd och undrade varför jag inte blivit informerad om det tidigare. Jag hade ju skickat in ett filmklipp på mig där jag bar slöjan. Rekryteraren svarade att de ville ge mig en chans att göra ett val under intervjun, säger Aye Alhassani.

Aye Alhassani kände till att SAS hade anställda som sedan tidigare bar slöja och nämnde detta för rekryteraren som inte hade någon aning om det.

– Vi fortsatte intervjun och jag hoppades på att det skulle vara ett misstag från deras sida, säger Aye Alhassani.

Efter intervjun fick Aye Alhassani veta att SAS klädpolicy var en konsekvens av den nya EU-domstolsbeslutet som ger arbetsgivare rätt att under vissa omständigheter förbjuda religiösa, politiska eller filosfiska symboler hos sina anställda på arbetsplatsen. Hon fick även veta att slöjförbudet endast gällde de nyanställda och inte de som redan jobbade hos SAS.

– SAS ändrade ju sitt uttalande i Expressen tidigare då SAS påstod att ingen anställd var tillåten att bära slöja. Det visar ju att de inte heller har så bra koll på deras egen policy, säger Aye Alhassani.

Clas Lundstedt som är pressansvarig på DO berättar att de har för avsikt att inleda ett tillsynsärende efter att de fått höra om fallet via nyheter.

– SAS har ju hänvisat till en neutralitetspolicy som ger arbetsgivaren rätt att under vissa omständigheter förbjuda religiösa, politiska och filosfiska symboler hos arbetstagare. Innan vi har gjort tillsynen kan vi inte uttala oss om det kan vara fråga om diskriminering eller inte.

EU-domen betyder att företag kan ha en neutralitetspolics som ska vara kopplad till att ett varumärke ska uppfattas neutralt. Därför är det enbart anställda med direkta kundkontakter som kan omfattas. Policyn ska också tillämpas neutralt så att den gäller alla religiösa, politiska och filosfiska symboler, berättar Clas Lundstedt.

– Vi ska bland annat se om policyn har tillämpats konsekvent och att den till exempel inte riktar in sig enbart på en viss religiös åskådning

Aye Alhassani har tänkt gå vidare med en överklagan.

– Jag har burit på slöja i två år och för min tidigare arbetsgivare var det inget problem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.