Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 22:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sas-personal-far-nej-i-tvist-mot-egna-facket/

Ekonomi

SAS-personal får nej i tvist mot egna facket

Foto: Erik Ardelius

De 185 kabinanställda vid SAS som stämt fackförbundet Unionen i en unik tvist får nej. Tingsrätten ogillar skadeståndskraven och i stället får personalen ta notan för rättegången. 

Tvisten handlar om kabinpersonalens pensionsålder som flyttades från 60 år till 65 år efter avtalsförhandlingarna 2012. De 185 kabinanställda som drivit skadeståndsprocessen menar att Unionen inte haft befogenhet att gå med på en sådan förändring, eftersom den intjänade pensionen ska ses som arbetstagarens egendom. 

Tingsrätten har nu valt att gå på unionens linje och ogillar skadeståndskravet. I stället får de 185 målsägarna stå för Unionens rättegångskostnader på knappt 2,5 miljoner kronor. Drygt 13.000 kronor vardera. 

– Det är positivt att tingsrätten gick på vår linje i egentligen alla delar i det här. Tvisten berör ju principiellt viktiga frågor, så det klart det är viktigt för Unionen att vi får domstolens svar på att vi följt de regler vi har på svensk arbetsmarknad, säger Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist. 

Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen. Foto: Hampus Andersson

Den förändrade pensionen är en av många besparingar som gjordes 2012 för att SAS skulle klara sig från konkurs. Kollektivavtalet som träffades mellan facket och arbetsgivaren har beskrivits som historiskt dåligt, då man till och med gick med på lönesänkningar. 

Innan krisen hade personalen en extra pensionsrätt som gav 65 procent av lönen de första fem åren efter att de gått i pension vid 60 år. I stämningsansökan skriver kabinpersonalen att SAS tog bort den pensionsrätten, som de redan tjänat in, för att finansiera den ordinarie pensionen vid 65. 

Man menar alltså att arbetsgivaren har tagit personalens intjänade 60-årspension för att betala för den nya 65-årspension, och facket godkände det utan befogenhet.

Att arbetstagarna stämmer just facket för ett kollektivavtal de tycker kommit till på ett felaktigt sätt är ovanligt, till och med unikt, enligt Martin Wästfelt. 

– Hade man gått på deras linje hade beslutet brutit ny mark. Nu slår man mera fast att enligt gällande rätt kan man agera på ett sådant sätt som Unionen gjorde, säger han. 

Skadeståndskravet var inte specificerat i någon exakt summa. Rättegången gällde i första hand om det över huvud taget fanns skäl för skadeståndet eller inte. 

Sett till att det handlar om många års intjänad pension för 185 personer hade det sannolikt uppgått i flera miljoner om Unionen förlorat tvisten. 

Ingen av företrädarna för kabinpersonalen vill låta sig intervjuas, utan hänvisar till ett pressmeddelande: 

”Vi är naturligtvis besvikna över tingsrättens domslut. Tingsrättens dom väcker den principiella frågan om skyddet för arbetstagares intjänade pensionsrättigheter är tillräckligt starkt i Sverige”, skriver de och förklarar att de överväger att överklaga domen. 

”Att ett företag befinner sig i ett svårt läge finansiellt kan inte påverka den enskilda arbetstagarens intjänade pensionsrätt”, fortsätter pressmeddelandet. 

Läs även: Unik rättegång avslutad – anställda stämde fack om pension