Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SAS ställer in 100 flyg

I morgon kan SAS-piloterna i Norge gå ut i strejk. Arkivbild.
I morgon kan SAS-piloterna i Norge gå ut i strejk. Arkivbild. Foto: TT

Flygbolaget SAS och de norska pilotföreningarna har ännu inte kommit överens.

Nu ställer SAS in ett stort antal avgångar.

Under onsdageftermiddagen meddelade flygbolaget att omkring 100 avgångar ställs in fram till klockan 14 under torsdagen. De ställs in för att ”undvika att våra kunder blir strandsatta under strejken”, skriver SAS på sin hemsida. Flygningar med svenska eller danska piloter berörs inte av strejken.

Läs mer: Rekordsiffra för SAS

Tidigare under onsdagen träffades SAS och de norska pilotföreningarna tillsammans med medlare för att undersöka om det finns grund för fortsatta samtal, uppger nyhetsbyrån NTB. Kommer parterna inte överens före midnatt väntar pilotstrejk på torsdag morgon.

SAS vd Rickard Gustafson har flugit till Norge.

– Vi har sträckt ut en hand och önskar verkligen att få till en lösning, sade Gustafson i samband med att han kom till SAS kontor vid Gardermoens flygplats.

Läs mer: SAS-pilot fick fängelse – försökte flyga onykter

Enligt Gustafson skulle piloternas krav betyda att bolagets kostnader stiger 20–25 procent.

– Vi verkar i en bransch som är präglat av knivskarp global konkurrens. Piloternas krav är omöjliga att gå med på.

Läs mer: SAS och danska piloter överens

De norska pilotfacken säger sig vara villiga att acceptera samma avtal som pilotfacken i Danmark och Sverige redan sagt ja till, med en anpassning till villkoren som råder i Norge.

Fackföreningen Parat har kallat SAS agerande för provocerande. ”Det ligger helt på SAS ansvar om passagerare drabbas”, skrev facket i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Läs mer: Brexit och strejk orosmoln för SAS

De norska facken får stöd av Svensk pilotförening som skriver i ett pressmeddelande att SAS ägnar sig åt en medveten smutskastning i medierna "med falska uppgifter kring piloternas vardag", och drar paralleller till konflikten i Sverige i fjol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.