Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sas-staller-in-fler-avgangar-1/

Ekonomi

SAS ställer in fler avgångar

00:59. SAS-konflikten sträcker sig långt tillbaka men vad handlar pilotkonflikten om egentligen? DN förklarar.

Pilotstrejken fortsätter. Nu meddelar SAS att 504 avgångar ställs in på onsdagen. 

Rätta artikel

Totalt rör det sig om 504 avgångar som beräknas drabba cirka 47.000 passagerare under onsdagen.

– Jag är djupt bekymrad över att pilotföreningarnas strejk inte är löst utan fortsätter att drabba våra kunder, säger SAS vd, Rickard Gustafson i ett pressmeddelande.

I dag, tisdag, har runt 550 av flygbolagets avgångar ställts in. De skandinaviska SAS-piloterna har nu strejkat i fem dagar, och på tisdagen fanns ännu ingen lösning i sikte.  

Inga nya förhandlingar har hittills skett mellan arbetsgivarsidan och piloterna sedan strejken bröt ut under natten mot fredagen, och i dag är läget detsamma. Båda parterna uppger för DN att några försök eller handutsträckningar gjorts från någon sida. 

Detta trots SAS-vd:n Rickard Gustafssons tydliga uppmaning under måndagen: såväl piloterna som arbetsgivaren måste ta sitt ansvar och sträcka ut en hand. 

– Båda parter måste visa att de faktiskt förstår att nu är det dags att komma ut ur ringhörnan och inte bara stå där och titta på varandra, sade han till DN.

Med onsdagens 504 inställda avgångar är antalet stoppade flyg uppe i 3.306 efter fem dagars strejk. Totalt har 326.334 resenärer drabbats. 

Läs mer: Parterna oeniga om vad piloterna tjänar

SAS-pilot: När det var akut kris var piloter lojala företaget