Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

SAS ställer in hundratals avgångar

Foto: DN

SAS tvingas de närmaste månaderna att ställa in hundratals flygavgångar på grund av brist på piloter. Omkring 10.000 resenärer, främst i Danmark, drabbas.

Den danska nättidningen check-in.dk rapporterar att SAS från februari fram till mitten av maj kommer att ställa in sammanlagt 766 avgångar på grund av pilotbristen. Trine Kromann-Mikkelsen, presschef för SAS Danmark, bekräftar uppgiften för TT.

– Men det är viktigt att sätta detta i ett perspektiv. 766 avgångar är cirka sju avgångar om dagen, och vi har totalt ungefär 900 dagliga avgångar. Men självklart är det inte särskilt kul för den enskilda kunden, säger hon.

Det är rutterna från Köpenhamn till polska Warszawa och Wroclaw samt Palanga i Litauen som påverkas mest, enligt check-in.dk. Svenska resenärer påverkas inte i någon större utsträckning.

– Det är några avgångar mellan Köpenhamn och Göteborg som har ställts in, men det rör sig om ett fåtal, säger Trine Kromann-Mikkelsen.

Pilotbristen beror på att det tagit längre tid än väntat att anställa och skola in nya piloter, enligt SAS.

Enligt Trine Kromann-Mikkelsen får åtgärden att ställa in avgångar inte någon finansiell påverkan att tala om.

– I så fall hade vi gått ut med ett börsmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.