Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 12:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sas-stoppar-tva-plan-efter-fynd-av-sprickor-i-vingfasten/

Ekonomi

SAS stoppar två plan efter fynd av sprickor i vingfästen

SAS tvingas ta två plan ur drift. Bilden från ett annat tillfälle och visar inte något av de berörda planen. Foto: Fredrik Funck

SAS har tagit två plan av typen Boeing 737 NG ur drift, efter att man funnit sprickbildningar i vingfästen. Den amerikanska luftfartsmyndigheten hade beordrat inspektion av 31 SAS-plan.

– Direktiven från FAA var detaljerade och handlade bland annat om ålder på planen och antal flygtimmar. 31 av våra 58 plan föll inom ramen för kraven. Två av dem har tagits ur drift, säger Freja Annamatz, presschef för SAS i Sverige.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA larmade i slutet av september om sprickbildning där vingen fäster mot flygplanskroppen. Detta efter att Boeing upptäckt sprickor på några plan efter långt färre starter än de hade designats för.

Sprickbildningarna innebär ännu mer problem för ett redan pressat Boeing, som ju i mars i år fick globalt flygstopp för efterföljaren 737 Max, efter två dödsolyckor på grund av misstänkta fel på autopiloten.

SAS använder sina Boeing 737 NG för medeldistansflygningar i Skandinavien och Europa. ”NG”, står för ”next generation”. Tidsfristen för inspektionerna gick ut i går torsdag, totalt har mer än 800 plan granskats över hela världen.

– De två planen kommer att repareras, ett av dem kommer vi inte att ta i drift igen, det försvinner i och med vår förändring av flygplansflottan, säger Freja Annamatz.

Freja Annamatz, presschef SAS Sverige Foto: SAS

För en vanlig resenär låter sprickor i vingfästet allvarligt. Kunde vingen ha ramlat av?

– Det jag kan säga är att det handlar om en infästning, det finns flera. Om det vore den typ av risker du talar om skulle ju inte flygplanen få tillåtas flyga över huvudtaget.  

Vad gör ni med de 27 plan som inte inspekterades nu?

– De kommer att granskas inom ramen för den löpande kontrollen.

SAS är i färd med att byta ut alla sina Boeingplan, till förmån för Airbus.

– Vi har köpt 80 stycken plan och räknar med att ha en enhetsflotta år 2023, säger Freja Annamatz.

Läs mer: Transportstyrelsen ska granska SAS