Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 09:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sas-strejken-avblast-parterna-eniga-om-nytt-avtal/

Ekonomi

SAS-strejken avblåst – parterna eniga om nytt avtal

01:20. Efter nästan sju dagars strejk är SAS-konflikten löst. "Jag är väldigt nöjd med att vi kan lägga det här bakom oss", säger SAS vd Rickard Gustafson.

Strejken på SAS är slut. Parterna enades på torsdagseftermiddagen om ett avtal efter mer än 36 timmars intensiva förhandlingar i Oslo. Det meddelade SAS vd Rickard Gustafson vid en presskonferens efter klockan 23 på torsdagskvällen.

Avtalet är på tre år.

– Det kommer ta ett dygn innan vi är uppe i normal drift igen, sa han under en presskonferens. 

Rätta artikel

SAS och dess piloter kunde under eftermiddagen komma överens om en lösning sedan förhandlingarna åter kommit igång i Oslo under onsdagen. Då hade strejken, som inleddes natten mot fredagen, pågått i nästan en hel vecka och förhandlingarna sedan klockan 11 på onsdagen.

Förhandlingarna genomfördes på den norska riksmedlarens kontor där samtliga parter i konflikten deltog – svenska, norska och danska piloter, och företrädare för arbetsgivarsidan. 

Konflikten har gällt piloternas krav på en bättre arbetssituation med längre framförhållning då det gäller scheman och garantier mot att deras jobb inte ska läggas ut på låglöneanställda, samt 13 procent högre lön. SAS var berett att ge piloterna 2,3 procent. Piloterna fick 3,5 procent. 

– Vi är nöjda med det ramverk vi har kommit fram till och anser att våra medlemmar nu kan känna en större arbetstrygghet och att de är en del av SAS framtid, säger Jesper Olsson, vice ordförande Svensk pilotförening.

Bild 1 av 2 SAS vd Rickard Gustafson.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2 Swedavias tidtabell för fredagsmorgonens SAS-avgångar.
Foto: Skärmdump

Enligt vd Rickard Gustafson har piloterna fått garantier för att deras jobb inte ska läggas ut på andra låglönebolag och bättre möjligheter att planera sina scheman.

– Avtalet gör det lättare för våra duktiga piloter att planera sina liv, sa vd Rickard Gustafson.

– En enskild pilot ska kunna flyga både långt och kort. De som flyger i vad vi kallar en variabel grupp kan lättare planera sina fridagar.

SAS-chefen sa också att det nya avtalet ger företaget möjlighet att planera på lång sikt.

– Och att kunna planera för ett fossilfritt resande.

SAS-chefen bad också alla som drabbats om ursäkt.

– Jag vill tacka alla som har ställt upp och jobbat. Och jag vill be om ursäkt till alla som har drabbats. Men självklart har det kostat pengar och självklart har det tärt på förtroendekapitalet hos våra kunder.

Rickard Gustafson på SAS presskonferens på torsdagskvällen om de inledande förhandlingarna mellan parterna: ”Motsättningarna kunde inte ha varit värre.” Foto: Magnus Hallgren

När parterna satte sig vid förhandlingsbordet i onsdags var det långt ifrån säkert att det skulle bli ett avtal redan nästa dag:

– Parterna stod hur långt ifrån varandra som helst, det går knappt att beskriva. Motsättningarna kunde inte ha varit värre. Men till slut finns det alltid en lösning, säger medlaren Jan Sjölin som alltså inte fanns på plats när avtalet till slut blev verklighet.

Trots det låsta läget kom under torsdagsförmiddagen de första positiva tecknen från den norska flygförbundsledaren Yngve Carlsen som sa sig vara mera optimistisk än på onsdagen. På Gardermoens flygplats utanför Oslo började strejkvakter ta av sig sina västar redan vid 15-tiden sedan de första uppgifterna kommit om att parterna var eniga. Det skulle dock dröja flera timmar innan alla dokument var genomgångna och det slutliga beskedet kom att strejken var slut.

Hittills har närmare 380.000 resenärer påverkats av strejken sedan 4.015 flyg ställts in under strejkveckan.

– Vi kommer att följa de lagar och regler som gäller. Om resenären har rätt till det kommer de att få det, sa Rickard Gustafson.

Bara under torsdagen tvingades SAS att ställa in totalt 709 avgångar, vilket drabbad ytterligare 54.000 passagerare. 1.000 SAS-anställda i Norge har också varit permitterade sedan i onsdags.

När de första positiva beskeden kom om att strejken började närma sig en lösning steg SAS-aktien med 9,3 procent. Men sett över hela strejkveckan har aktien tappat nästan två procent i värde och bolaget förlorat mellan 60 och 80 miljoner kronor per dag. Bedömare tror dessutom att förlusterna fortsätter, fast på en lägre nivå, eftersom många resenärer inte vågat boka med SAS under de kommande veckorna.

I fredagens avgångstabell för SAS-plan på Swedavias webbplats står dessa inte längre som inställda.

Läs även: SAS kan tvingas betala ersättning