Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 16:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sats-oppnar-ater-traningsanlaggningar-i-sverige/

Ekonomi

Sats öppnar åter träningsanläggningar i Sverige

Foto: Vanni Jung Ståhle

Den norska gymkedjan Sats meddelar på onsdagen att man åter öppnar sina träningsanläggningar i Sverige, från och med torsdagen. I Norge, Danmark och Finland håller Sats fortsatt stängt. 

Beslutet att stänga samtliga träningsanläggningar i Sverige togs den 12 mars, som en följd av att utbrottet av det nya coronaviruset eskalerade. Nu meddelar företaget att man åter öppnar sina anläggningar i Sverige från och med torsdagen den 26 mars. 

– Sedan vi stängde för två veckor sedan har vi reflektera kring hur vi ska agera framåt. Vi har kunnat konstatera att det råder ganska olika riktlinjer i de länder som vi är verksamma i. Nu är vi den enda träningskedjan i Sverige som håller stängt och vi behöver förlita oss på vad myndigheterna säger, säger företagets presschef Malin Selander. 

Folkhälsomyndigheten fortsätter att uppmuntra till träning, med vissa förbehåll, exempelvis att personer över 70 helst inte ska delta i gruppaktiviteter inomhus. 

Sats säger att man har vidtagit flera åtgärder för att minska risken för spridning. 

– Bland annat kommer vi minska antalet deltagare på alla våra gruppträningar med minst 30 procent. Utöver det plockar vi också bort utvald träningsutrustning av hygienskäl som till exempel boxningshandskar och yogautrustning, säger Malin Selander. 

Beredskapen kring smittspridning är högre nu än när ni tog beslutet att stänga era center. Hur tänker ni när ni öppnar igen? 

– Situationen vi befinner oss i är väldigt speciell och vi behöver precis som alla andra vägledning från myndigheter. Vi tog beslutet att som en säkerhetsåtgärd att agera lika i alla våra länder och det baserades egentligen på den informationen som vi hade då, om en extremt intensifierad spridning i Danmark och Norge. Då ville vi agera lika i alla länder. Nu har vi landat i att vår utgångspunkt behöver vara att vi följer våra myndigheters riktlinjer i respektive land. 

I Norge, Danmark och Finland håller Sats fortsatt stängt, till att börja med fram till den 13 april.