Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Satsa i svensk läkemedelsindustri är en djävulsk roulette”

Foto: Jesper Jäger-Ärlestad

Sverige måste satsa minst en miljard extra årligen för att vända den negativa utvecklingen inom svensk läkemedelsforskning. Karolinska är en bra grundbult att bygga från men uppköp från internationella jättar är ett hot. Det säger Göran Ando styrelseordförande i Nordens läkemedelsbolag, danska Novo Nodisk.

Efter förlusten av Pharmacia och Astra Zenecas nedläggningar är svensk läkemedelsforskning är på tillbakagång. Samtidigt vinner den danska stadigt ny terräng.

– Att satsa pengar i den svenska läkemedelsforskningen är en djävulsk roulette. Även om utdelningen är osäker krävs pålitliga kapitalkällor om Sverige ska hämta igen det som gått förlorat inom life science räknat i antal anställda och export senaste åren.

Det säger Göran Ando, styrelseordförande i Nordens största läkemedelskoncern, danska Novo Nordisk.

Enligt Göran Ando krävs minst en miljard kronor extra om året för att vända den svenska negativa utvecklingen. Men att satsa i bolag inom life science är en konflikt mellan kortsiktig kvartalskapitalism och riskvilligt kapital som placeras på lång sikt.

– Framför allt blir det fel att när småbolag inom branschen försöker hämta in kapital från allmänheten. Spjutspetsforskningen inom läkemedelsindustrin är högriskprojekt där investerarna måste ha mycket goda kunskaper, säger han.

– Som investerare behöver du bygga upp ordentliga portföljer med olika forskningsprojekt och bolag där riskerna kan spridas, tillägger han.

Göran Ando anser att svenska pensionsfonder skulle våga satsa mer i life scienceindustrin. För samtidigt som den svensk life science gått kräftgång, över en halvering sedan början på 2000-talet, har den danska noterat en nära historisk fördubbling av antalet anställda inom framför läkemedels- och innovationsforskning.

Mellan åren 2000 och 2013 ökade antalet anställda i dansk läkemedelsindustri till drygt 21.000. Samtidigt minskade antalet anställda i Sverige med Sveriges knappt 11.000 personer, en sammanställning gjord av Öresundsinstitutet.

Och statliga Vinnova varnade i en rapport här om året om att risken är stor fler företag kommer att lämna Sverige om inget görs. Många råd har levererats till politikerna om vad som krävs för att vända utvecklingen.

Göran Ando har bland annat ett förflutet som chef för den dåvarande svenska läkemedelskoncernen Pharmacia och forsknings- och utvecklingsdirektör i brittiska Glaxo Group. Enligt honom har den danska life scienceindustrin vuxit mycket tack vare att den kontrolleras av stiftelser som förhindrar utländska uppköp.

För drygt ett år sedan gjorde amerikanska läkemedelsjätten Pfizer ett försök att köp svensk-brittiska Astra Zeneca.

– Uppköpet kunde avvisas den gången men det vore tråkigt, mycket tråkigt, om ett nytt försök skulle lyckas, säger Göran Ando.

Han pekar på hur det gick för Pharmacia när det köptes upp av Pfizer 2003.

– Det var ingen höjdare. Inom loppet av några veckor var det mest borta. Det handlar om en total aversion från Pfizers sida, bolaget tar inget samhällsansvar alls. De enda som gynnas är de amerikanska aktieägarna och de kräver omedelbar avkastning på affären, säger Göran Ando.

Göran Ando tror inte att Sverige efterapa den danska ägarmodellen. Däremot kan ansvariga politiker undanröja mycket av lagar och regler som hindrar att Sverige förlorar i attraktionskraft för att få hit utländska forskare och entreprenörer.

– Det finns en kärna att bygga på i Sverige. Grundbulten är Karolinska Institutet. Men även runt Astra Zenecas kvarvarande verksamhet i Göteborg är viktig liksom i Lund med närheten till Danmark. Novo Nordisk tror därför på ett samarbete över gränsen mellan industri, akademi och vård.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.