Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sbab-bundna-borantor-pa-vag-upp/

EKONOMI

SBAB: Bundna boräntor på väg upp

Foto: Henrik Montgomery/TT

Fönstret för när det är lönsamt att binda räntan kan vara på väg att stängas.

Men om Riksbanken i inflationens spår tvingas tänka om, och höjer styrräntan betydligt tidigare, så kan det fortsatt vara läge att binda bolånet.

TT Text

– Sen årsskiftet har långräntorna gått spikrakt upp, säger Robert Boije, chefsekonom på statliga banken SBAB.

SEB höjde häromdagen de så kallade listräntorna.

– Och det är troligt att fler banker kommer att hänga på, säger Boije, vars råd är att titta på bankernas snitträntor, inte listräntor som ofta ligger skyhögt högre.

– Men att listräntorna höjs är en signal om var det är på väg.

Den rejält stigande inflationen, den amerikanska centralbanken som planerar för flera räntehöjningar, andra centralbanker har signalerat eller redan påbörjat liknande åtgärder – trenden ser i nuläget ut att vara tydlig.

– Min bedömning är att räntorna är på väg upp, säger han.

Och han är förstås inte ensam i den spådomen, betydligt fler hushåll har bundit bolåneräntan under hösten, enligt statistiken. Men då låg fortfarande de bundna räntorna på ungefär samma nivåer som den rörliga.

– Det fönstret kan vara på väg att försvinna, säger Boije.

Den senaste statistiken från bankernas snitträntor i december visar sammantaget att de längre bundna räntorna redan dragit iväg. För ett år sedan kunde du teckna ett lån, bundet i fem år, som var lägre än den rörliga. Det gäller inte i dag längre.

Och ska man fortsatt tro på vad Riksbanken säger, styrräntan höjs först andra halvåret 2024, så är kalkylen enkel, då blir rörlig boränta förmodligen klart billigare långt framöver.

Men.

Allt fler bedömare tror att den svenska centralbanken tvingas böja sig för verkligheten, att inflationen stannar kvar längre och att omvärlden börjar strama åt pengakranarna. Prissättningen bland marknadsaktörerna som handlar med räntepapper tyder på att Riksbanken höjer styrräntan redan till hösten.

– Det är snart bara Riksbanken som tror på en höjning först 2024, säger Robert Boije.

Och om Riksbanken höjer tidigare, kommer den rörliga boräntan också att lyfta – det bundna räntefönstret förblir därmed öppet ett tag till, resonerar han.

Men historiskt har ju rörligt varit mer lönsamt än bundet bolån, vilket till vissa delar hängt ihop med en trendmässig räntenedgång sedan 1990-talet. Gäller inte det längre?

– Det är inte säkert man kan resonera på samma sätt när räntorna nu ser ut att ha bottnat, säger Boije.

Läs mer: Oförändrade priser på bostadsmarknaden

Läs mer: Kolla var du har råd att bo

Ämnen i artikeln

Räntan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt