Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 23:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sbab-sanker-borantan-5/

Ekonomi

SBAB sänker boräntan

Foto: Janerik Henriksson/TT

Statliga banken SBAB sänker bolåneräntorna. Detta trots att upplåningskostnaderna inte förändrats.

Rätta artikel

– Eftersom vi har ett mål att fortsätta växa och ta marknadsandelar så måste vi hela tiden, när marknaden blir mer utmanande, se över vårt kunderbjudande och se om vi har möjlighet att förbättra det. Och vi tycker att vi har möjlighet att förbättra det ytterligare, säger vd Klas Danielsson.

Sänkningen innebär att banken minskar sina marginaler och sin lönsamhet.

Det är svårt att se framför sig att det skulle kunna bli ännu lägre räntor på de korta bindningstiderna, men det kan inte uteslutas, säger Danielsson.

När det gäller längre bindningstider, som är mindre beroende av Riksbankens räntebesked, tror de flesta ekonomer på stigande räntor. Danielsson påpekar dock att konjunktursignaler i världen talar för en avmattning.

Därför ser vi att det finns ett litet utrymme att sänka på de längre bindningstiderna också.

Listräntorna sänks mellan 0,1 och 0,15 procentenheter. Räntan på ett bolån på 1 miljon kronor med tre månaders bindningstid blir 1,59 procent för den som har 80 procent belåningsgrad.

Läs även: Här är bankernas verkliga räntor  

Ämnen i den här artikeln:

Räntan
SBAB
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt