Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sbab-sanker-bundna-borantor-7/

Ekonomi

SBAB sänker bundna boräntor – räknar med lågt ränteläge under lång tid

Foto: Hampus Andersson

Statliga SBAB sänker sina bundna bolåneräntor. För första gången kommer den bästa bundna räntan att hamna under en procent.

Banken anger som orsak att marknaden förväntar sig att det låga ränteläget ”kommer att bestå under lång tid”.

I förra veckan meddelade Nordea att de sänker sina bundna bolåneräntor med mellan 0,05 och 0,20 procentenheter. Och på onsdag var det SBAB:s tur.

Den statliga banken sänker de bundna räntorna med mellan 0,10 och 0,30 procentenheter.

– Den senaste månaden har våra upplåningskostnader sjunkit ytterligare, förklarar vd Klas Danielsson.

Skälet till det är att de långa marknadsräntorna i sin tur har fallit och räntan på de bostadsobligationer som finansierar SBAB:s bolån med bunden ränta har följt med i samma takt.

Eftersom de flesta svenska banker finansierar sin utlåning på samma sätt som SBAB, räknar Danielsson med att även andra banker följer med.

– Ja, utvecklingen gäller ju lika för alla som är aktiva på marknaden för bostadsobligationer, säger han.

Han tillägger dock att andra banker kan välja att ge kunderna olika ränterabatter utifrån de listräntor som de publicerar. SBAB ger inte den form av rabatt utan listräntan är den som gäller.

Riksbanken har fortfarande i sin ränteprognos att det kommer en räntehöjning under vintern. Det tror inte Klas Danielsson.

– Vår prognos är att Riksbanken höjer räntan först våren 2022, säger han.

Riksbankens ränta påverkar inte direkt de bundna bolåneräntorna, men om Riksbanken skulle höja kan det ge en signal att den ser stigande inflation – vilket i sin tur kan påverka bankernas upplåningskostnader.

För närvarande pekar dock det mesta på att ränteläget om något kommer att pressas ytterligare. I Danmark finns det till och med banker som ger vissa kunder negativ bolåneränta.

Så långt tror inte Danielsson att det kommer att gå i Sverige. Den svenska bolånemarknaden ser annorlunda ut, enligt Danielsson och det skulle krävas att de långa marknadsräntorna skulle behöva sjunka med ytterligare en procentenhet för att kunderna skulle möta minusränta.