Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/scan-slutar-med-svart-plast/

Ekonomi

Scan slutar med svart plast

Svart plast är vanligt inom dagligvaruhandel, trots att den inte går att återvinna. Foto: Johan Nilsson/TT

Köttkoncernen HK Scan tar under året bort all svart plast i sina förpackningar i Sverige och Finland. Detta eftersom den svarta plasten inte går återvinna.  

– Beslutet är frukten av vårt arbete att tillsammans med branschen utbilda och fatta kloka beslut, säger Mattias Philipsson, vd på Plastkretsen. 

Rätta artikel

Arbetet med att minska försäljningen av plast pågår för fullt, inte minst hos livsmedelsföretagen där bland annat Ica och Lidl gått ut och berättat att de kommer sluta sälja engångsartiklar. 

Nu berättar köttkoncernen HK Scan att de under året kommer att sluta helt med svart plast till sina produkter. Orsaken är att den svarta plasten inte kan återvinnas utan måste brännas. 

De optiska system som används vid sortering av plastförpackningar som lämnats in för återvinning kan inte läsa av den svarta plasten. Sorteringsmaskinerna jobbar med tryckluft, och blåser iväg olika färger och material åt olika håll. Men det svarta åker alltså ned i brännlådan.

– Livsmedelsindustrin kan bli mer progressiv och sträva efter ansvarigt materialanvändande i hela värdekedjan. Alla branscher behöver göra mer och jobba snabbare. HK Scan har skyndat på utvecklingen för att snabbt reagera på detta, säger Sofia Hyléen Toresson, vd för HK Scan Sverige, i ett pressmeddelande. 

Svenskarna sorterar och slänger men den svarta plasten bränns Foto: Pontus Lindahl/TT

Mattias Philipsson är vd på Plastkretsen som är en del av Förpackning- och tidningsinsamlingen. De är materialbolaget för de plastförpackningar som omfattas av producentansvaret. 

– Det är jättebra nyhet att en så stor spelare som Scan fattar det här beslutet. Det ligger helt i vår strategi mot att alla förbrukade plastförpackningar ska kunna återvinnas. 

Läs mer: Här brinner svenskarnas plast på olaglig soptipp i Lettland 

Under våren öppnar en av Europas största plastförbrukningsanläggning i Motala. Den nya anläggningen som kostat 250 miljoner kronor innebär att Sverige kommer bli självförsörjande när det gäller sortering av plastförpackningar för återvinning.

– Men hur fantastisk anläggningen än är spelar det ingen roll om våra producenter sätter förpackningar på marknaden som inte går att återvinna. 

En del i Plastkretsens arbete för att påverka producenterna att välja rätt plast är plastmanualen. Den revideras årligen efter vad som sker inom tekniken, i framtiden kommer man kanske till exempel att kunna återvinna svart plast. 

– Tekniken är en del, manualen är en annan. Den tredje är ekonomin. Som ett av de första europeiska länderna fattade vi beslut i oktober om att lägga på en avgift för de producenter som sätter plastförpackningar på marknaden som inte är återvinningsbara, till exempel svart plast. 

Det hoppas man ska få producenterna att välja genomskinlig eller vit plast som går att återvinna. Även press från konsumenterna tror Mattias Philipsson ska kunna ändra producenternas val. 

– I framtiden är det konsumenterna som bestämmer. 

Läs mer: Ica slopar engångsprylarna i plast