Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 10:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/scandic-varslar-halften-av-sina-svenska-anstallda/

EKONOMI

Scandic varslar hälften av sina svenska anställda

Foto: Magnus Hallgren

Hotellkedjan Scandic varslar 2.000 svenska anställda om uppsägning, med anledning av det nya coronaviruset.

Samtidigt ställer det norska flygbolaget Norwegian in 4.000 avgångar och varnar för för uppsägningar, efter att aktiekursen rasat med över 22 procent.

Många stora bolag inom rese- och turistbranschen har drabbats hårt av utbrottet av det nya coronavuruset covid-19. Torsdagen blev en av Stockholmsbörsens mörkaste dagar någonsin och flera företag meddelar nu att krisen kommer kan få konsekvenser för de anställda.

Hotellkedjan Scandic skriver i ett pressmeddelande att de varslar 2.000 svenska om uppsägning, vilket motsvarar omkring hälften av företagets fasta anställda inom den svenska verksamheten.

Företaget skriver att anledningen till varslet är den kraftiga minskningen av bokningar och ett minskat resande, men också en kraftig ökning av antalet inställda evenemang i Sverige och utomlands.

”Det är också tydligt att försäljningsutvecklingen kommer att vara kraftigt negativ under nästkommande månader”, skriver hotellkedjan.

Flygbolaget Norwegian har sedan tidigare ställt in avgångar till riskområden som Norditalien med anledning av spridningen av covid-19. Men efter torsdagens börsfall, där företagets aktie föll med 22 procent, och att USA infört restriktioner för plan från Europa, meddelar företaget att man ställer in 4.000 avgångar och varslar anställda.

Med hänvisning till den minskade efterfrågan som uppstått efter utbrottet av covid-19 skriver företaget att man tvingas reducera kostnaderna. Konsekvenserna ska enligt pressmeddelandet bli att upp till hälften av företagets anställda kommer förlora jobbet, åtminstone tillfälligt.

Norwegian skriver att man med start på fredagen och fram till den 29 mars ställer in 40 procent av sina långdistansflyg, och majoriteten av sina långdistansavgångar från Stockholm, Amsterdam, Madrid, Oslo, Barcelona och Paris.

Företaget meddelar också att alla flyg mellan Rom och USA ställs in fram till slutet av april, men att rutten mellan Gatwicks flygplats i London och USA fortfarande kommer att trafikeras som vanligt.

Företaget ställer också in en stor del av alla flyg inom Skandinavien, vilket bland annat kommer påverka rutten Stockholm-Oslo, flygbolaget skriver att alla resenärer som påverkas av de inställda avgångarna kommer att kontaktas för att diskutera möjligheten att boka om till ett senare datum.

Läs mer: Så går det för lågprisflygen i Sverige

Ämnen i artikeln

Norwegian
Turism
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt