Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

SCB: Bolånen ökar snabbare

Bostadsannonser.
Bostadsannonser. Foto: Nicklas Thegerström

Hushållens lån fortsätter att öka i en allt högre takt, särskilt på bolånesidan. Detta trots att priserna på bostäder börjat plana ut.

Nordeas nya vd, Casper von Koskull, varnar för en bubbla.

Det är framför allt mer bolån som ligger bakom ökningen, trots att bostadspriserna slutade stiga i slutet av 2015.

Flera faktorer kan ligga bakom detta, enligt Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket.

Det kan handla om att bostäder belånas för att finansiera renoveringar eller konsumtion. Utlåningen totalt ökar även när det tas lån till nybyggda villor och bostadsrätter, även om priserna ligger still. Samma sak gäller när hyresrätter omvandlats till bostadsrätter.

Dessutom ökar den totala bolånestocken när nya bostadsägare belånar sig högre än säljaren av bostaden. Enligt Palmgren låg omsättningstakten 2014 på cirka 10 procent, med 104.000 sålda bostadsrätter på ett bestånd på 1.042.000 bostadsrätter.

Omvandlingstakten är svår att få en överblick över, men nybyggnationerna gav första halvåret i fjol en tillväxt på kanske 1,5 procent i årstakt enligt Palmgren. Och byggandet har ökat sedan dess.

Risken för en svensk bostadsbubbla oroar såväl myndigheter som politiker, banker och analytiker.

– Jo, jag är orolig och jag tror det är rätt att vara det, sade Nordeas nytillträdde vd Casper von Koskull om utvecklingen på bostadsmarknaden till TT i samband med storbankens bokslut i veckan.

– Ju längre det här fortsätter, om priserna går upp och hushållens skuldsättning ökar, har du hela definitionen på en bostadsbubbla.

Utöver problem för högt belånade hushåll ser von Koskull risker för svensk ekonomi framför sig om bubblan spricker.

Han efterlyser bland annat mer byggande som en viktig åtgärd för att dämpa riskerna.

– Bolånen är en risk för den svenska ekonomin och därmed för alla. Det är ju konsumtionen som kommer att gå ned om du får en bostadsbubbla.

I riksdagen pågår arbetet med att få ny lagstiftning på plats som ger mandat till Finansinspektionen att införa amorteringskrav på bolån, vilket väntas bli klart snart.

Regeringen har nyligen även inlett samtal över blockgränserna om bland annat sänkta ränteavdrag och reavinstskatt för att stävja utvecklingen på bostadsmarknaden.

Tidigare i veckan skrev DN om nya siffror från Lantmäteriet, som visar att svenska inteckningar ökat med 252 miljarder kronor under 2015. Det motsvarar en ökning på nästan 6 procent på ett år.

Fakta: Hushållslån för 3.300 miljarder

Totalt uppgick hushållens lån i december till 3.300 miljarder kronor, 228 miljarder mer än motsvarande månad 2014. Merparten, 2 696 miljarder kronor, var bostadslån.

Räntorna steg något. Den genomsnittliga räntan för nya bolån låg på 1,62 procent i december, från 1,59 procent i november.

Priserna på bostadsrätter och villor var oförändrade i december och ökade under fjolårets sista kvartal bara med 1 procent. På ett år innebär det prislyft på 16 procent för bostadsrätter och 12 procent för villor, enligt branschorganisationen Mäklarstatistik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.