Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SCB: Långt kvar till jämställdhet

Feminism och genusfrågor är av förklarliga skäl extra aktuella. ”Har det gått för långt?” undrar någon, ”jämställdheten är redan här” påstår en annan, men SCB:s färska statistik ger stöd för att Sverige fortfarande har mycket kvar innan män och kvinnor är jämställda.

”När kvinnor och män delar makt och inflytande i alla delar av samhällslivet får vi ett mer rättvist och demokratiskt samhälle” enligt regeringens jämställdhetspolitik. Den ska syfta till att motverka och förändra system som konserverar fördelningen av makt och resurser mellan könen, men också att aktivt ”skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt och möjlighet att påverka sin livssituation”.

Det finns många sätt att undersöka hur framgångsrik politiken är. Ett lackmuspapper är statistik och nu har Statistiska centralbyrån, SCB, presenterat sin senaste årsbok. Av de offentliga uppgifterna att döma är det på många områden där män och kvinnor skiljer sig åt. Här är några ur ”Statistisk årsbok 2014”:

• Kvinnor tar ut 76 procent av föräldradagarna.

• Kvinnor tjänar 7 procent mindre än män.

• Kvinnor har 12 procent av aktiebolags styrelseordförandeposter.

• Kvinnor i aktiebolagsstyrelser är till 61 procent suppleanter, män 21 procent.

• Kvinnor städar 35 minuter per dag, män 20.

• Kvinnor lagar mat 46 minuter per dag, män 26.

• 68 procent av kvinnorna arbetar heltid, 90 procent av männen.

• 48 procent av kvinnorna är offentliganställda, 16 procent av männen.

Vad gäller flickor och pojkar hänvisar SCB bland annat till Swedbank vars institut för privatekonomi gör gällande att det inte är någon skillnad i vecko- eller månadspeng för yngre barn. Däremot har 13-åriga pojkar drygt 5 procent mer än flickor att röra sig med – totalt 6.000 kronor på ett år – och vid 19 år har skillnaden ökat till 37.800 respektive 60.100 kronor.

Små barn träffar i princip uteslutande kvinnor i skolvärlden – drygt 4 procent av landets förskolepersonal och drygt 24 procent av grundskolepersonalen är män, enligt Skolverket. Vidare städar flickor mer än pojkar och tar mer hand om husdjur, medan pojkar exempelvis skottar snö i större utsträckning, enligt Swedbanks undersökningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.