Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 21:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/scb-skriver-ned-arbetslosheten-nya-siffror-efter-kvalitetsbrist/

Ekonomi

SCB skriver ned arbetslösheten – nya siffror efter ”kvalitetsbrist”

Foto: Christine Olsson/TT

Statistiska centralbyrån (SCB) skriver ned arbetslösheten för september månad - rejält. Skälet är att företaget Evry, som anlitats för att samla in uppgifterna, har ”kvalitetsbrister”.

Finansminister Magdalena Andersson är kritisk, men tycker inte att SCB har fått för lite pengar, trots att Evry anlitades för att minska SCB:s kostnader.

DN-TT Text

Arbetslösheten i september var bara 6,0 procent, vilket är betydligt lägre än de 7,1 procent som tidigare rapporterats av Statistiska centralbyrån (SCB).

Det framgår av en revidering gjord av SCB i samband med rapporteringen av oktoberarbetslösheten.

I oktober var 330.000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 6,0 procent. Det är en ökning med 22.000 personer eller 0,3 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2018, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Sysselsättningen har ökat med 43.000 personer till 5.138.000 personer. Det motsvarar en sysselsättningsgrad på 68,3 procent.

Enligt säsongsrensad och utjämnad data (så kallade trendvärden) var arbetslösheten 6,8 procent i oktober, vilket är samma nivå som månaden före.

Arbetslöshetstalet för september har skrivits ner till följd av stora problem med SCB:s datainsamling, som har pågått sedan juli 2018. Stora revideringar har även gjorts av arbetslösheten för andra månader under perioden juli 2018–september 2019. Bland annat underskattades arbetslösheten markant under våren 2019.

En granskning från Aftonbladet visar att konsultbolaget Evrys tjänster var hälften så dyra som konkurrenternas vid upphandlingen 2017. Läckta dokument uppges även visa att SCB kände till problem med tillförlitlighet med underleverantörens datainsamling redan 2016. 

Efter att skandalen kring felaktiga arbetslöshetssiffror uppdagats har SCB bestämt sig för att avbryta samarbetet med Evry.

Finansminister Magdalena Andersson är upprörd.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet, säger hon till TT.

Men trots att SCB tog in Evry för att komma åt de ökande kostnader myndigheten hade för att sköta insamlingen själv, tycker inte finansministern att SCB har fått för lite pengar för att klara uppgiften.

– Vi ska naturligtvis utvärdera det här beror på, säger hon till DN.

– Men vi har gett de resurser till SCB som vi bedömer är rimliga, tillägger hon.

 

Foto: LARS LINDQVIST

De nya siffrorna är inte det som är mest oroväckande, enligt Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, utan det faktum att SCB publicerat felaktig statistik tidigare.

– Det som oroar mest är inte utfallet utan felet som sådant. Statistik är enormt viktigt för ekonomisk-politiska beslut och just arbetsmarknadsdata spelar en central roll för regeringen och för Riksbanken, säger Robert Bergqvist.

Han nämner bland annat att Riksbanken i sina protokoll har uttryckt en oro för en allvarlig inbromsning i ekonomin, om SCB:s siffror varit korrekta.

– Det bekymrar mig att det finns en risk att vi tappar trovärdigheten för statistiken när det framkommer sådana här brister.

Enligt Robert Bergqvist har man särskilt under det senaste halvåret noterat att SCB-statistiken stuckit ut i jämförelse med andra statistikkällor.

– Vi har sett en försvagning på arbetsmarknaden, men den här drastiska förändringen vi sett under det senaste halvåret gör att man tycker att det är lite konstigt att inte varningsklockor börjat ringa tidigare, säger han.

Läs mer: Kristoffer Örstadius: Arbetslösheten underdrevs – för att sedan överdrivas