Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/schweiz-satsar-pa-vardefull-sedel/

Ekonomi

Schweiz satsar på värdefull sedel

Fritz Zurbrügg, vice ordförande vid den schweiziska centralbanken visar upp landets nya 1.000-schweizerfranc-sedel. Foto: Ennio Leanza/AP

När allt fler butiker slopar kontanter och centralbanker slutar ge ut sedlar i höga valörer, går Schweiz sin egen väg. I veckan presenterade centralbanken SNB den senaste uppdateringen av landets mest värdefulla sedel, 1.000 schweizerfranc, värd drygt 9.300 svenska kronor.

Rätta artikel

Eurosystemet slutar i år trycka nya sedlar i valören 500 euro på grund av misstankar om att dessa i stor utsträckning används av kriminella. Storbritannien slopade redan 1945 sin 100 pund-sedel och den svenska 10.000-kronorssedeln blev ogiltig 1992.

SNB:s vice ordförande Fritz Zurbrügg säger däremot att Schweiz inte sett några tecken på att sedlarna används för olagliga ändamål. I stället har den schweiziska tusenlappen, enligt SNB, en viktig roll som betalningsmedel för större inköp, och den är dessutom populär hos befolkningen.

”Vi följer diskussionen noga. Vi har inga indikationer på att sedlar i höga valörer används i kriminella syften”, sade Fritz Zurbrügg vid en presentation i Zürich, enligt Handelsblatt.

Quiz: Vad vet du om valutor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt