Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

SD-ledamotens aktieinnehav får kritik: ”Kan innebära jäv”

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt har lett partiets omsvängning i frågan om vinster i välfärden.

Samtidigt har han ett aktieinnehav i börsbolaget Investor, som bland annat äger det privata vårdbolaget Aleris. Aktieinnehavet kan göra honom jävig i riksdagsbeslut om vinstbegränsningar, anser Vänsterpartiet. ”Löjligt”, tycker SD-riksdagsmannen.

I ett intyg till riksdagen daterat den 1 februari uppger Oscar Sjöstedt att han har ett större aktieinnehav än två basbelopp, 89.600 kronor, i 14 börsnoterade företag. Före det datumet har han inte redovisat några innehav.

– Nu har jag helt jag plötsligt ett antal som ligger strax över två prisbasbelopp och några som ligger strax under. Då tänkte jag att det är lika bra att jag anmäler alla innehav, säger Oscar Sjöstedt.

Ett av Sjöstedts innehav är Wallenbergbolaget Investor, som indirekt skulle drabbas negativt av det förslag om vinstbegränsning i välfärdsföretag som regeringens utredare Ilmar Reepalu lagt fram. Investmentbolaget äger bland annat vårdkoncernen Aleris.

– Det är Oscar Sjöstedt som regisserat hela SD:s omsvängning i frågan om vinster i välfärden och sprungit på bjudmiddagar med vinstlobbyn. Nu visar det sig dessutom att han är ägare och tjänar på en sådan omsvängning. Självklart är det allvarligt, säger Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson.

Hon anser att han med innehavet gjort sig jävig och inte bör delta när ärendet når riksdagens finansutskott. SD:s omsvängning i frågan innebär att man tillsammans med alliansen utgör en majoritet i riksdagen mot vinstbegränsning.

– Han har ett egenintresse med en stor aktiepost. Då tänker jag lyfta frågan i finansutskottet. Det är klart att man måste diskutera en jävssituation, säger Ulla Andersson.

Oscar Sjöstedt, som inte har någon extern förvaltning av sina aktier, anser att ett innehav av Investor går att jämföra med att välja de flesta aktiefonder som investerar på Stockholmsbörsen och därmed också i Investor.

– Det är en störtlöjlig synpunkt som inte otippat kommer från det gamla kommunistpartiet med sin syn på näringsliv och företagande. Med den logiken förbjuder man i praktiken riksdagsledamöter från att ha pengar annat än i madrassen, säger Oscar Sjöstedt.

I höst ska finansutskottet behandla ett kommande regeringsförslag om vinstbegränsning i välfärdsbolag. Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) ser problem med Sjöstedts aktieinnehav.

– Om man har stora egna privata ekonomiska intressen och byter uppfattning som ju Oscar Sjöstedt gjorde förra sommaren, då får man vara beredd och lägga alla korten på bordet. Men ytterst är det en fråga om vilken trovärdighet han vill ha som politiker, säger Fredrik Olovsson.

Läs också: SD:s Oscar Sjöstedt i festvideo där han skämtar grovt om judar

Synen på aktieinnehav är ofta ideologisk, anser etikforskare.

– Det här kan diskuteras. Han befinner sig delvis i en jävsliknande position. Men det är väldigt små summor som han kan tjäna på olika beslut, påpekar Peter Norberg, doktor i etik och ekonomi vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Fakta.Aktieinnehav bland ledamöter

DN har granskat riksdagsledamöternas aktieinnehav. Dessa ledamöter har flest stora innehav av enskilda aktier:

Eskil Erlandsson (C) 27.

Roland Utbult (KD) 17.

Lena Emilsson (S) 14.

Oscar Sjöstedt (SD) 14.

Mattias Bäckström Johansson (SD) 9.

Susanne Eberstein (S), en av riksdagens rikaste ledamöter, har bara uppgett att hennes aktieinnehav förvaltas av en bank.

Fakta.Riksdagen regler

Enligt reglerna ska en ledamot uppge ägande i bolag som överstiger två prisbasbelopp, alltså 89 600 kronor. En knapp sjundedel, 49 ledamöter, har uppgett att de har så stora innehav i en eller flera börsbolag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.